Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.11.2018 07:30

Bunker nad Klepáčom bude prístupný pre verejnosť


Snímka zdroj: Gluseum


Bunker nad Klepáčom, ktorý sa nachádza v lokalite lesoparku Železná studnička v Bratislave, v nedeľu sprístupnia pre verejnosť. Jeho otvorenie je plánované na 11.00 h na kopci nad mlynom Klepáč. TASR o tom informoval predseda občianskeho združenia Bunkre Lukáš Vladovič.


Otvorenie sa uskutoční v deň, kedy pred 100 rokmi skončila prvá svetová vojna. Ako informuje webová stránka občianskeho združenia, ide o zrekonštruovaný delostrelecký bunker z čias prvej svetovej vojny. Ako ďalej doplnilo združenie, nedeľným otvorením sa bunker stane malým autentickým múzeom prvej svetovej vojny v dobových priestoroch.       

Vchod do bunkra sa nachádza zhruba päť metrov pod úrovňou zeme. Bunkre, nazývané aj kaverny, slúžili predovšetkým ako úkryt pre delostrelcov a uskladnenie munície. Ten nad Klepáčom bol stavaný povrchovým spôsobom, čiže kaverna bola postavená vo výkope a následne zahrnutá zeminou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
Lanovka na Kamzík opäť premáva
Sedačková lanová dráha zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskom Novom Meste opäť premáva.
viac
18.03.2021
Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu Snežienky
Bratislavské Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu bývalej výletnej reštaurácie Snežienka v rekreačnej lokalite na Železnej studničke. Výzvu na predloženie ponúk zverejnila mestská časť v stredu vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
31.05.2021
Nové Mesto vyhlásilo stavebnú uzáveru lokality Železná studnička
Bratislavské Nové Mesto vyhlásilo stavebnú uzáveru Hornej Mlynskej doliny, čiže lokality Železná studnička. Mestská časť ňou chce ochrániť územie s rozlohou 102 hektárov do doby, kým preň nebude schválený územný plán zóny (ÚPZ).
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %