Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.03.2020 10:30

Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov


Podkovár malý. Snímka zdroj: (biomonitoring.sk).


Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.


„V Malých Karpatoch sú štôlne alebo jaskyne, kde máte na jednom mieste 200 až 300 netopierov. Celkovo sa v Malých Karpatoch za zimu sčíta niekedy i vyše 1000 netopierov, ale výsledky z tohto roku ešte nemáme,” povedal Noga.

Vojenské bunkre na Železnej studničke sú miestom, kde v tme a tichu trávia netopiere zimu. Ochranári pri sčítaní zaznamenali druhy ako podkováre malé a ucháče svetlé. „Nezaznamenali sme druhy, ktoré do podzemia prichádzajú až počas silných mrazov. Zimu pravdepodobne prečkali v stromových dutinách,” povedal Noga. Dodal, že bunkre sú špecifické úkryty, ale majú len lokálny význam a ochranári ich využívajú pri environmentálnej výchove.

Netopiere sú počas spánku citlivé na vyrušovanie. Opakované prebúdzanie ich podľa Nogu stojí veľa síl, ktoré im potom chýbajú na jar. „Môže sa dokonca stať, že zoslabnuté jedince na jar uhynú, ale na vyrušované miesta sa budúcu zimu už nevrátia,” vysvetľuje Noga. Dodáva, že práve preto v rámci projektu Živé podzemie v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave najvýznamnejšie lokality uzavreli. „Zabráni sa tak neúmyselnému rušeniu chránených živočíchov a zároveň sa eliminuje riziko úrazov návštevníkov, hromadeniu odpadkov či iných neželaných javov v rekreačných lesoch Bratislavy,” hovorí Noga.

Ochranár tiež podotkol, že netopiere sa na Železnej studničke sčítavajú od roku 1996. Mestské lesy v rámci environmentálnej výchovy ponúkajú pre deti exkurziu do bunkrov aj s odborným výkladom. V letnom období organizujú sčítavanie migrujúcich netopierov za súmraku, ako priblížila lesná pedagogička z Mestských lesov v Bratislave Jana Znášiková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2018
Mestské lesy v Bratislave ponúkajú relaxačný pobyt v novozriadenom apidomčeku
Obľúbená rekreačná lokalita Bratislavčanov, ktorou je bratislavský lesopark, je od začiatku jari bohatšia o ďalšiu atrakciu.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
23.08.2022
Mestské lesy zvýšia odlov diviakov aj počet klietok na odchyt
Na hranici mesta a lesa na Kramároch v bratislavskom Novom Meste zvýšia Mestské lesy v Bratislave za prísnych bezpečnostných podmienok odlov diviakov. Práve tam by mohli byť odlovené problémové jedince, ktoré si už zvykli žiť v zarastených záhradách a prenikajú na sídlisko.
viac
26.10.2023
Mestské lesy opravili cyklotrasu medzi Železnou studničkou a Kačínom
Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s hlavným mestom opravili povrch cyklotrasy v dĺžke 3,3 kilometra, ktorá spája Železnú studničku s Kačínom. Asfaltovú cestu, ktorá bola v havarijnom stave, využíva množstvo cyklistov, bežcov aj peších, počas víkendov tadiaľ premáva aj linka 43.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %