Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2018 10:47

Mesto rieši problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton odpadu


Ilustračná snímka


Bratislava rieši problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton zmesového komunálneho odpadu. Spaľovňa vo Vlčom hrdle bude mať totiž pre kompletnú opravu turbogenerátora v tom čase niekoľkotýždňovú odstávku.


Návrhy riešenia má mestskej komisii životného prostredia v stredu predložiť generálny riaditeľ mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Branislav Cimerman.       

Šéf OLO navrhuje, aby sa vyzbieraný odpad z hlavného mesta "zabalíkoval", na istý čas uskladnil a po spustení spaľovne energeticky zhodnotil. "Chceli by sme fóliovať zmesový komunálny odpad, nachystať si ho u nás v priestoroch a keď sa spustí kotol, tak tie balíky tam postupne pridávať. Odpad, ktorý vznikal počas odstávky, by sa energeticky zhodnotil. Vyzerá to ale tak, že to nie je cesta," povedal pre TASR Cimerman.       

OLO totiž už v minulosti počas odstávky spaľovne na istý čas uskladňovalo vyzbieraný zmesový odpad v areáli firmy Vassal EKO v Podunajských Biskupiciach, ktorý sa však nachádza v tesnej blízkosti rozsiahlej nelegálnej skládky. "Je tu veľké podozrenie, že tento bratislavský komunálny odpad zostáva na čiernej skládke. Termín dočasného skládkovania zákon o odpadoch pritom ani vôbec nepozná," podotkol pre TASR mestský poslanec Ignác Kolek.       

Cimerman si je však istý, že komunálny odpad OLO nekončí na nelegálnej skládke. Voči dočasnému uskladneniu odpadu sa ale ohradili aj viacerí členovia komisie životného prostredia. "Mám taký pocit, že v územnom pláne nemá Bratislava ani miesto určené na skládkovanie odpadu. Je veľký predpoklad, že OLO to aj počas jesennej odstávky spaľovne bude musieť odvoziť na legálne skládky do Zohora a Senca," povedal pre TASR predseda komisie Radovan Jenčík. Po prevalení kauzy s nelegálnou skládkou v Podunajských Biskupiciach putoval zmesový komunálny odpad OLO do Zohora a Senca aj počas tohtoročnej jarnej odstávky spaľovne.       

Riaditeľ OLO pripustil, že jednou z možností je odvážať odpad počas jesene na legálne skládky. Je to však podľa neho násobne drahšie. Mestskej komisii i Dozornej rade OLO musí preto pripraviť návrhy riešenia tohto problému. "Na skládku to vyvážať nechcú, dočasne uskladniť vo Vassal EKO to nechcú, uskladniť inde sa to zatiaľ nedá, tak nech riaditeľ pripraví variantné riešenia čo s tým a aký to bude mať finančný dopad," povedal pre TASR predseda Dozornej rady OLO Martin Kuruc.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
12.04.2019
Bratislava: Spaľovňa odpadu bude na niekoľko týždňov odstavená
Spaľovňa odpadu v Bratislave bude mať od 26. apríla do 14. mája jarnú technologickú odstávku. Nebude to mať však žiadny vplyv na zber a odvoz odpadu v hlavnom meste.
viac
01.03.2022
OLO začne s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne v utorok (1. 3.) s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, teda odpadu z hnedých nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %