Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.04.2019 11:55

Bratislava: Spaľovňa odpadu bude na niekoľko týždňov odstavená


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady- portál


Spaľovňa odpadu v Bratislave bude mať od 26. apríla do 14. mája jarnú technologickú odstávku. Nebude to mať však žiadny vplyv na zber a odvoz odpadu v hlavnom meste.


 Zmesový komunálny odpad bude počas odstávky spaľovne odvážaný na skládky odpadov do Zohora a do Senca. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.       

Najdôležitejšou prácou počas odstávky spaľovne bude montáž parnej turbíny a generátora. "Ďalej bude prebiehať údržba oboch kotlov, revízia roštu kotla a údržba linky čistenia spalín," spresnila Humeniková.       

Spaľovňa odpadu v Bratislave je v prevádzke nepretržite 24 hodín denne s výnimkou odstávky. Technologické odstávky sú realizované pravidelne jeden- až dvakrát ročne a počas nich sa vykonávajú dôležité revízie a opravy. Ich cieľom je zabezpečiť ďalšiu bezproblémovú prevádzkyschopnosť technologických častí spaľovne.       

OLO na svojej webovej stránke uvádza, že pri zhodnocovaní odpadu v spaľovni sa vyrába teplo a elektrina. Teplo získané spálením odpadu sa využíva na výrobu pary. "Časť tepla vyrobeného pri spaľovaní odpadu sa využije pre vlastnú spotrebu technológie spaľovne – ohrev primárneho spaľovacieho vzduchu, ohrev a termické odplynenie napájacej vody, vykurovanie areálu spaľovne a zvyšok sa použije na výrobu elektriny," informuje spoločnosť.       

Časť elektriny vyrobenej pri spaľovaní odpadu je podľa OLO využitá pre pokrytie technologickej a netechnologickej vlastnej spotreby v areáli spaľovne a zvyšok je prostredníctvom podzemného káblového vedenia dodávaný do rozvodnej siete. "V súčasnosti je reálny priemerný ročný spaľovací výkon spaľovne, vzhľadom na množstvo komunálneho odpadu vyprodukovaného v meste, asi 124-tis. ton odpadu," uvádza mestská spoločnosť.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Bratislava vyzýva na trpezlivosť pri dodávaní zberných nádob a kompostérov
Hlavné mesto na základe doručených žiadostí o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad spracúva a postupne vyhodnocuje všetky podané žiadosti.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
16.05.2018
Mesto rieši problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton odpadu
Bratislava rieši problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton zmesového komunálneho odpadu. Spaľovňa vo Vlčom hrdle bude mať totiž pre kompletnú opravu turbogenerátora v tom čase niekoľkotýždňovú odstávku.
viac
01.11.2018
Odvoz bioodpadu bude v meste prebiehať ešte do konca novembra
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) bude vykonávať odvoz bioodpadu zo záhrad ešte do konca novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %