Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
04.04.2018 07:00

Hlavné mesto spustí novú separačnú linku


Ilustračná snímka


Linka bude využívať najnovšie technológie, vrátane optického rozpoznávania a automatického vytrieďovania pomocou vzduchových trysiek. Dokáže spracovať tri tony plastového odpadu za hodinu.


 V areáli bratislavskej spaľovne odpadu vzniká nová, triediaca linka, ktorá bude prvou svojho druhu na Slovensku a jednou z najmodernejších v Európe. Nová triediaca linka sa buduje v priestoroch bývalého dotrieďovacieho závodu bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle. Linku realizuje a bude prevádzkovať spoločnosť Vassal EKO a bude určená pre plasty a papier, teda triedený odpad zo žltých a modrých zberných nádob. Hlavným prínosom novej separačnej linky bude automatické rozpoznanie konkrétneho typu odpadu (kartón, papier, priehľadnú plastovú fľašu, plastový obal od kozmetiky, nápojový kartón a pod.), jeho veľkosti, farby či umiestnenia na páse. Po rozpoznaní, tento odpad vzduchové trysky presunú do príslušného kontajnera.

Nová separačná linka bude predseparovaný odpad presne a rýchlo dotrieďovať, pričom dokáže spracovať až 3 tony odpadu za hodinu. Toto nové moderné riešenie už čoskoro poskytne aj interaktívnu platformu pre zdieľanie dát s hlavným mestom a jeho jednotlivými mestskými časťami. Spustenie skúšobnej prevádzky mesto očakáva na konci mája 2018.

Obecné noviny č. 13-14/2018

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
30.03.2020
V Bratislave spustili automatizovanú separačnú linku
Vyzbieraný plast a papier zo žltých a modrých kontajnerov v Bratislave po novom od konca februára dotrieďuje automatizovaná separačná linka.
viac
22.05.2021
Partizánske buduje triediacu linku, odpad premení na alternatívne palivo
Časť z vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu z domácností v Partizánskom a ďalších obcí bude slúžiť ako tuhé alternatívne palivo (TAP). Zabezpečí to závod s triediacou linkou, ktorý budujú v areáli bývalých Závodov 29. augusta v Partizánskom.
viac
21.09.2021
Bratislava: Mesto si bude triediť odpad samo prostredníctvom OLO
Hlavné mesto si od pondelka bude zabezpečovať triedenie odpadu vo vlastnej réžii. Hlavné mesto a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) podpísali predčasné ukončenie zmluvy so spoločnosťou Bratislavská recyklačná (predtým Vassal EKO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %