Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.02.2023 03:20

Mesto Prievidza založí obchodnú spoločnosť Prievidzské odpadové hospodárstvo


Ilustračná snímka.


Mesto Prievidza si zabezpečí časť odpadového hospodárstva vo vlastnej réžii, a to cez novú obchodnú firmu.


Hlavným predmetom podnikania spoločnosti Prievidzské odpadové hospodárstvo (POH) bude nakladanie s komunálnym odpadom, jej založenie odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok.

"Založením POH samospráva reaguje na analýzu odpadového hospodárstva, ktorá poukázala na skutočnosť, že pre mesto je výhodné mať vlastnú odpadovú spoločnosť," uviedol vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

Mestská spoločnosť by podľa neho mala služby robiť minimálne lacnejšie a predpoklad je, že aj kvalitnejšie. "Hlavne by mohla byť operatívnejšia, operatívnejšie vnímať potreby obyvateľov a sledovať legislatívu, ktorá je dosť kreatívna," doplnil.

Novozaložená mestská obchodná spoločnosť bude mať na začiatku  na starosti kompostáreň, zber a zvoz kuchynského odpadu i zeleného odpadu, ozrejmil Pietrik.

Radnica podľa neho pôvodne počítala, že POH začne fungovať od 1. januára budúceho roka, je však možné, že to bude i skôr, minimálne čo sa týka kompostárne. "POH bude mať v správe i majetok, buď formou nájomnej alebo komisionárskej zmluvy, v rámci ktorej bude spravovať zariadenia na kompostovanie i prevádzku kompostárne," vysvetlil.

Konateľom POH so základným imaním vo výške 5000 eur bude  Pietrik, vo valnom zhromaždení bude primátorka Katarína Macháčková, v dozornej rade bude pôsobiť trojica poslancov - viceprimátor Norbert Turanovič, Ján Kuchárik a Július Gális. Jediným spoločníkom bude mesto Prievidza.

Samospráva nevylúčila, že POH by do budúcnosti mohla mať na starosti i zber a nakladanie s komunálnym odpadom. "Z analýzy vyplynulo, že do budúcna je zámerom a cieľom, aby sme mali kompletné odpadové hospodárstvo, teda aj zvoz klasického komunálneho odpadu. Nie je to však úplne jednoduché, keďže je to extrémne finančne náročné vzhľadom i na to, že od 1. januára 2024 sa má zaviesť mechanická úprava odpadu, ktorá značne zaťaží samosprávy," skonštatoval Pietrik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2016
Obce a ich triedenie – predstavujeme vám mesto Prievidza
V našej novej rubrike ,,Obce a ich triedenie“ vám budeme predstavovať jednotlivé mestá a obce, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné, a preto sa mu snažia pomôcť triedením odpadu.
viac
17.01.2017
Slovensko je s triedením odpadov na začiatku dlhej cesty
„Ľudia musia pochopiť zmysel triedenia odpadov a začať sami od seba,“ hovorí riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová.
viac
14.09.2018
Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov
Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
18.12.2021
Rozvoj turistického ruchu má podporiť spoločnosť založená krajom
Na účely rozvoja a podpory cestovného ruchu bude slúžiť nová obchodná spoločnosť založená Košickým samosprávnym krajom (KSK) s názvom Správa infraštruktúry cestovného ruchu. Zastupiteľstvo KSK to schválilo na pondelkovom (13. 12.) zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %