Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
28.01.2020 02:05

Mesto pokračuje v participatívnom rozpočte, na projekty je 50-tis. eur


Mestský úrad v Trebišove. Snímka zdroj: tvojtrebisov.sk


Mesto Trebišov aj na tento rok vyčlenilo na občianske projekty, ktoré vyberú samotní Trebišovčania, 50-tis. eur. Po minuloročnom pilotnom ročníku tak mesto pokračuje v tzv. participatívnom rozpočte, ktorý umožňuje obyvateľom zapojiť sa do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní časti financií.


"Obyvatelia Trebišova majú od štvrtka (23. 1.) do 31. januára 2020 možnosť podávať návrhy projektov, a to výlučne elektronicky prostredníctvom predpísaného elektronického formulára, ktorý je dostupný na webstránke https://trebisov.hlasobcanov.sk/," informovala TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.       

Zapojiť sa do zveľaďovania mesta môžu občania akýmikoľvek nápadmi a zaujímavými návrhmi. "Opatrenia nemusia mať len investičný charakter, mesto uvíta aj napríklad návrhy na zorganizovanie kultúrneho, športovo-spoločenského podujatia alebo iného zásahu do verejného života v Trebišove," priblížila hovorkyňa.       

Na širšiu diskusiu a špecifikovanie zámerov občanov slúžili od novembra 2019 stretnutia participatívnych komunít. Ich cieľom bolo postupné spracovanie, spresnenie a vyformovanie výsledných návrhov projektov. Posledné tretie stretnutie sa uskutočnilo v stredu (22. 1.).      

 Predkladateľom projektu musí byť fyzická osoba vo veku nad 18 rokov, občianske združenie či nezisková organizácia. Návrh projektu musí v zmysle pravidiel spĺňať určité podmienky. K nim patrí napríklad verejnoprospešný charakter a prístupný výsledok projektu širokej verejnosti, realizácia môže prebiehať maximálne dva kalendárne roky a predkladateľ sa musel zúčastniť minimálne dvoch verejných stretnutí pracovných komunít.       

Elektronické hlasovanie občanov o návrhoch projektov bude od 1. do 30. marca. Nasledovať bude vyhodnotenie, proces verejného obstarávania a realizácia projektov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Vybrané projekty participatívneho rozpočtu sa presúvajú na budúci rok
Realizácia občianskych projektov, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia Trebišova v rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta, sa pre koronakrízu presúva na budúci rok. Potvrdila to hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová.
viac
27.01.2022
Prievidza v rámci participatívneho rozpočtu podporí osem projektov
Tanečné kurzy pre zdravotne znevýhodnené deti či projekt paliatívnej starostlivosti podporí financiami samospráva Prievidze v rámci aktuálneho ročníka participatívneho rozpočtu. Vo verejnom hlasovaní uspelo celkom osem občianskych zámerov, ktoré si rozdelia 40 000 eur.
viac
11.04.2022
Verejnosť rozhodla o poradí projektov v participatívnom rozpočte
Obyvatelia Levíc rozhodli vo verejnom hlasovaní o poradí projektov, ktoré sa uchádzajú o podporu z participatívneho rozpočtu. Tento rok je v ňom vyčlenených 20 000 eur.
viac
24.06.2022
Partizánske podporí zo svojho rozpočtu desať občianskych projektov
Samospráva Partizánskeho finančne podporí zo svojho rozpočtu desať projektov, ktoré majú za cieľ zlepšiť komunitný život v meste. O vybraných občianskych zámeroch rozhodla verejnosť prostredníctvom hlasovania, prerozdelia si sumu 10 000 eur. Informovala o tom Martina Skaličanová z mestského úradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %