Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.11.2022 03:20

Mesto odkúpi pozemok v areáli bývalých kasární za 11 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Poprad odkúpi pozemok účelovej komunikácie v areáli bývalých kasární, aby mohol investor pokračovať vo výstavbe lokality Nové nábrežie. Na rokovaní to v stredu schválili poslanci s tým, že kúpna cena bude 11 000 eur, čo je desať percent z hodnoty stanovenej znalcom.


Poslanci z klubu Poprad 22 upozornili, že nedostali materiál k tomuto bodu pred rokovaním zastupiteľstva. Zároveň ich prekvapila stanovená hodnota pozemku vo veľkosti 919 štvorcových metrov (m²) v areáli bývalých kasárni na úrovni 112 eur za m². Samospráva pritom pred troma rokmi pozemky vo veľkosti približne 65 000 m² v blízkosti centra predala za jeden milión eur, čo je niečo viac ako 15 eur za m².

Vedúci odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Andrej Ivan uviedol, že išlo o pozemky s budovami, ktoré bolo treba zbúrať a odpad zlikvidovať. "Nešlo teda o čistý pozemok a nie je možné to porovnávať."

Investor žiadal Ministerstvo obrany (MO) SR, ktoré pozemok vlastní, o zriadenie vecného bremena s právom prechodu a prejazdu a tiež rekonštrukcie tejto účelovej komunikácie. To však neschválilo Ministerstvo financií (MF) SR. Keďže developer nemohol pozemok ani odkúpiť, žiadosť o jeho prevod do vlastníctva podala ešte začiatkom mája samospráva. V auguste rezort obrany poslal mestu návrh kúpnej zmluvy i znalecký posudok, z ktorého vyplynula hodnota pozemku na úrovni viac ako 103 000 eur. Kúpna cena schválená MF zodpovedá desiatim percentám všeobecnej hodnoty, keďže ide o prevod majetku štátu na verejnoprospešný účel.

V predloženom materiáli sa uvádza, že investor ako vyvolávateľ tejto investície zaplatenú kúpnu cenu následne mestu nahradí v podobe nájomného, keďže cestu si plánuje od samosprávy prenajať, zároveň ju zrekonštruuje. Ide o komunikáciu, ktorá prepája areál s plánovanou výstavbou rodinných a bytových domov s ulicou 29. augusta.

Vedúca odboru výstavby Kristína Horáková objasnila, že cesty v lokalite musia byť napojené práve na túto komunikáciu, keďže je tam schválený proces EIA. Investor bez tejto cesty nemôže pokračovať vo výstavbe a nemôže ani získať stavebné povolenie na časť výstavby. "Toto je jednoduchšie riešenie, keďže mesto bude mať kontrolu nad celým územím, aj ďalšie komunikácie v areáli prejdú do vlastníctva mesta."

Výstavbu novej štvrte v auguste pozastavili, keďže investor začal s prácami bez povolenia. V lokalite majú v horizonte niekoľkých rokov postaviť rodinné a bytové domy. Areál bývalých kasární dlhé roky chátral, mesto ho získalo darom a zároveň zámenou pozemkov od MO, následne ho v roku 2019 predalo firme PG-GMT.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Šaľa rozbieha výstavbu troch bytových domov so 150 bytmi
Mesto Šaľa pripravuje výstavbu troch bytových domov. Súkromná spoločnosť, ktorá byty postaví, začala s prípravou a vyrovnávaním terénu a jeho čistením od náletových drevín.
viac
14.04.2022
Poprad začne s opravou ďalšieho mosta, tentoraz na Kežmarskej ulici
Na Kežmarskej ulici v Poprade sa v utorok 19. apríla začne s rekonštrukciou mosta. Informovala o tom radnica na sociálnej sieti s tým, že pre stavebné práce musia vodiči rátať s dočasnými dopravnými obmedzeniami.
viac
06.12.2022
V MHD pribudli štyri nové autobusy, SAD pokračuje v obnove vozového parku
V popradskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pribudli štyri nové autobusy. Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad ich odovzdala do prevádzky tento týždeň, ide o vozidlá s ekologickými motormi, spĺňajúcimi normu Euro 6.
viac
03.03.2023
Mesto odkúpi pozemok na Kvetnici, chce ho využiť na rekreáciu a šport
Mesto Poprad odkúpi areál bývalej čistiarne odpadových vôd (ČOV) v časti Kvetnica. Poslanci na pondelkovom (27. 2.) mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili kúpu od Podtatranskej vodárenskej spoločnosti (PVS). Informovala o tom radnica na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %