Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2020 02:40

Mesto Medzev začalo s rekonštrukciou zdravotného strediska


V Medzeve budujú nové ambulancie. Snímka zdroj: (FB/Matej Smorada).


Mesto Medzev začalo s komplexnou rekonštrukciou zdravotného strediska na Kováčskej ulici, vzniknúť má z neho centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Informoval o tom primátor Matej Smorada.


Ako uviedol, realizáciu stavebnej časti projektu začali približne pred dvomi týždňami. „Budujú sa priestory pre nové ambulancie na prvom podlaží a v exteriéri prebiehajú prípravné práce pre zateplenie budovy a rekonštrukciu strechy,“ povedal.

Výška oprávnených výdavkov projektu je stanovená na necelých 820 000 eur, z toho je 85 percent financovaných európskymi zdrojmi, 10 percent zo štátneho rozpočtu a sumou okolo 41 000 eur prispeje mesto. Primátor pripomenul, že k tomu je potrebné pripočítať aj neoprávnené výdavky na stavebnú časť, ktoré predstavujú približne 88 600 eur. „Očakávame, že celkové náklady na implementáciu projektu presiahnu sumu 908 409 eur, avšak ešte sú možné drobné odchýlky, keďže niektoré verejné obstarávania sú ešte na kontrole a pri rekonštrukcii môže niečo vyskočiť,“ vysvetlil primátor. Podľa neho bude radnica financovať povinné spolufinancovanie a neoprávnené výdavky z prebytkov rozpočtu mesta z predchádzajúcich rokov.

Zdravotné stredisko prejde komplexnou rekonštrukciou s vybudovaním bezbariérových prístupov, vzniknú v ňom aj nové ambulancie. K jednému všeobecnému lekárovi, pediatrovi a dvom stomatológom pribudne ďalší všeobecný lekár, gynekológ a agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS). Zároveň pre nové a existujúce ambulancie nakúpia nové materiálno-technické vybavenie. „Vytvorí sa tak funkčný model zdravotnej starostlivosti zo strednodobého hľadiska na mikroregionálnej až regionálnej úrovni. Nepochybne sa zlepší prístup občanov k zdravotnej starostlivosti a komfortu jej poskytovania,“ povedal s tým, že mimo projektu sa v budove bude nachádzať aj rehabilitačné stredisko.

Plná prevádzka CIZS musí byť podľa jeho slov spustená do jedného roka po ukončení stavebných prác. „Keďže sa tieto iba začali, budeme veľmi radi, ak sa nám projekt podarí implementovať v plnom rozsahu do konca roka 2021,“ dodal Smorada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
19.05.2020
Modernizáciu zdravotného strediska plánujú ukončiť do decembra
Vo Veľkom Šariši začali v pondelok po polstoročí od postavenia s obnovou budovy zdravotného strediska. Modernizácia bude stáť takmer 650 000 eur, z mestského rozpočtu pôjde 34 000 eur. Zvyšok bude financovaný z európskych zdrojov.
viac
09.06.2020
V Žarnovici začali s kompletnou rekonštrukciou zdravotného strediska
V Žarnovici začínajú v týchto dňoch s kompletnou rekonštrukciou zdravotného strediska, z ktorého by sa malo stať moderné centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS).
viac
24.01.2022
V poliklinike v Šali vzniká Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
V Šali začne už čoskoro fungovať Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Sídliť bude v priestoroch Polikliniky Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %