Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.11.2022 10:35

Mesto chce zrušiť ZŠ P. J. Šafárika, rodičia nesúhlasia


ZŠ P. J. Šafárika v Prievidzi.


Mesto Prievidza chce ku koncu augusta budúceho roka zrušiť Základnú školu (ZŠ) na Ulici P. J. Šafárika. Odôvodňuje to podhodnoteným normatívom na žiaka zo strany štátu, demografickým vývojom aj ekonomickou náročnosťou prevádzky.


Rodičia žiakov i pedagógovia pripravujú kroky na zvrátenie zrušenia školy.

"Mesto je zriaďovateľom siedmich ZŠ. Momentálne máme približne 2900 žiakov, keď to spriemerujeme na jednu ZŠ, vyjde to 400 detí na jednu školu. Optimálny počet žiakov, ak by sme chceli mať ekonomicky vyrovnané financovanie, je 500 až 800," uviedla vedúca odboru školstva a starostlivosti o občana mestského úradu Beáta Révayová s tým, že je nevyhnutné pristúpiť k racionalizácii a optimalizácii siete škôl. V prípade ZŠ na Ulici P.J. Šafárika mesto podľa nej dlhodobo sleduje pokles žiakov, zo 400 žiakov v priebehu desiatich rokov sa ich počet znížil na viac ako 200.

"Jedna vec je prevádzkovať školu a druhá vec je aj zabezpečovať kvalitný výchovno-vzdelávací proces. Pri siedmich školách s takým malým počtom žiakov efektívne prevádzkovať všetky je nemožné. Výchovno-vzdelávací proces tak ukrajujeme na úkor prevádzky budovy, zvlášť v tomto čase," argumentovala Révayová. Budova ZŠ je podľa nej v zlom technickom stave.

O plánovanom zatvorení školy sa dozvedeli rodičia v závere minulého týždňa, priblížila jedna z mám Michaela Vincúrová, ktorej na ZŠ P. J. Šafárika chodí syn. "Nie sme spokojní s týmto rozhodnutím," povedala.

S rozhodnutím nesúhlasí i pedagogický zbor. Učiteľka prvého stupňa a predsedníčka rady školy Ivana Sobotová zdôraznila, že idú idú bojovať za zachovanie školy. "Nie je možné v dnešnej dobe, aby deti, ktoré potrebujú mať kvalitné vzdelanie, nemali istotu vzdelania. Nevieme, kam ich umiestnia a ani nás pedagógov," skonštatovala Sobotová. Rozhodnutie chcú podľa nej zvrátiť petíciou, ktorú doručia pred zasadnutím mestského zastupiteľstva, k téme zasadne i rada školy.

Mestský poslanec Branislav Gigac z klubu Lepšia Prievidza pripomenul, že ZŠ P. J. Šafárika je najmladšou v Prievidzi, nedávno oslávila 30. výročie založenia. "Argumenty, ktoré ponúka samospráva, sú podľa nás ešte nekompletné, nemáme tam celkové porovnanie s inými školami, ako sú finančne a energeticky náročné, demografický vývoj do budúcna, potenciálne využitie tejto obrovskej budovy," ozrejmil Gigac. Poslanci z klubu podľa neho tiež nevedia, kam sa presunú deti či pedagógovia. "Je to pre nás veľké prekvapenie, že takto krátko po voľbách prichádza k tomuto kroku," podotkol. Alternatívu klub ponúka v podobe zriadenia organizačnej zložky materskej školy (MŠ) v pavilónoch.

Mesto podľa vedúcej odboru školstva pripravilo aj alternatívy presunu žiakov, pričom jedna z nich počíta s presunutím všetkých detí do ZŠ na Ulici P. Dobšinského, ktorá má dostatočné priestorové kapacity. Problém by podľa jej tvrdenia nemal byť ani s integrovanými deťmi. Školský zákon tiež umožňuje výber školy, učitelia prejdú do ZŠ P. Dobšinského, uplatnenie nájdu i nepedagogickí zamestnanci.

Úsporu zrušením školy a jej pričlenením k ZŠ na Ulici P. Dobšinského odhadla radnica na 470 000 eur. Vyradenie školy by ju malo jednorazovo vyjsť takmer na 230 000 eur, pričom 198 000 eur chce získať dohodovacím konaním.

Radnica pripravila všeobecne záväzné nariadenie, verejnosť ho môže pripomienkovať do 6. decembra, o návrhu zrušenia ZŠ na sídlisku by mali mestskí poslanci hlasovať na svojom rokovaní v polovici decembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
17.06.2022
Školáci z hornej Nitry sa môžu s duálnym vzdelávaním zoznámiť priamo vo výrobe
Žiaci druhého stupňa základných škôl (ZŠ) na hornej Nitre majú po novom možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese.
viac
09.11.2023
Mesto Prievidza predáva objekt ZŠ na Ulici P. J. Šafárika za 3,9 milióna eur
Vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže (OVS) odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní minulý týždeň. Cenu za viacero pavilónov a pozemkov stanovila samospráva v zmysle znaleckého posudku na minimálne 3,9 milióna eur.
viac
05.03.2024
Mesto vyhlásilo opakovanú OVS na predaj budovy ZŠ P. J. Šafárika
Mestu Prievidza sa na prvý raz nepodarilo predať objekt bývalej Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. J. Šafárika. Radnica preto vyhlásila opakovanú obchodnú verejnú súťaž (OVS), kúpnu cenu znížila o 20 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %