Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.03.2022 09:30

PSK a mesto Prešov nesúhlasia s možným zrušením krajského súdu


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) a mesto Prešov nesúhlasia s možným zrušením tamojšieho krajského súdu (KS). Predseda PSK Milan Majerský tvrdí, že rozumie myšlienke zefektívniť justičnú sieť, ako aj vrátiť justícii dôveryhodnosť.


Apeluje však na to, aby sa tak dialo s citlivosťou pre jednotlivé regióny, ako aj krajské mestá.

"PSK v znení ostatného neformálneho pozmeňujúceho návrhu by bol najpostihnutejší navrhovanou reformou, a to stratou štyroch okresných súdov vo Vranove nad Topľou, Svidníku, Kežmarku, Starej Ľubovni a ešte navyše aj stratou samostatnej pôsobnosti krajského súdu, čo považujem za nerozvážne rozhodnutie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Vytvorením a schválením navrhovanej súdnej mapy podľa jeho názoru dôjde k zhoršeniu, v niektorých prípadoch až znemožneniu fyzického prístupu bežných ľudí k ochrane svojich práv a právom chránených záujmov na súdoch.

Mesto Prešov má za to, že zrušenie KS by znamenalo nielen zníženie dostupnosti súdu pre občanov z Prešovského kraja, ale aj zníženie zamestnanosti.

"Považujeme za neprofesionálne a nesprávne, ak sa v rámci návrhu novej súdnej mapy najprv dlhodobo rátalo s KS Prešov ako odvolacím súdom a bez akéhokoľvek zdôvodnenia sa tento zámer zo dňa na deň zruší. Poukazujeme tiež na to, že KS v Prešove je dlhodobo etablovaný súd so štatisticky najvyšším výkonom spomedzi ostatných KS," uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

V stredu sa v súvislosti s návrhom súdnej mapy v Prešove konalo protestné zhromaždenie pracovníkov KS.

Návrh súdnej mapy sa presúva na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Rozhodli o tom v stredu poslanci NR SR na návrh koaličných klubov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
05.08.2020
PSK: Najväčší výpadok na daniach v kraji by mali pocítiť mestá Prešov a Poprad
V Prešovskom kraji by mali pocítiť najväčší výpadok príjmov z podielových daní fyzických osôb v súvislosti s koronakrízou v absolútnych číslach najväčšie mestá Prešov (2,24 milióna eur) a Poprad (1,29 milióna eur).
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
05.10.2021
PSK bude očkovať v Medzilaborciach, Fričovciach, Poprade i v Prešove
Prešovský samosprávny kraj má na najbližšie dni naplánované ďalšie očkovacie akcie. V priebehu týždňa sa k proticovidovej vakcíne budú môcť dostať záujemcovia bez registrácie v Medzilaborciach a Fričovciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %