Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.08.2020 05:55

PSK: Najväčší výpadok na daniach v kraji by mali pocítiť mestá Prešov a Poprad


Ilustračná snímka


V Prešovskom kraji by mali pocítiť najväčší výpadok príjmov z podielových daní fyzických osôb v súvislosti s koronakrízou v absolútnych číslach najväčšie mestá Prešov (2,24 milióna eur) a Poprad (1,29 milióna eur).


Vyplýva to z tematickej mapy odhadu výberu podielových daní v porovnaní s plánovaným rozpočtom miest a obcí PSK za rok 2020, ktorú zverejnil Prešovský samosprávny kraj (PSK) na svojej webovej stránke geopresovregion.sk.       

Ako pre TASR uviedla Lea Heilová z oddelenia propagácie a komunikácie Úradu PSK, podľa údajov z mapy bol plánovaný rozpočet mesta Prešov zložený z podielových daní fyzických osôb na tento rok viac ako 41 miliónov eur.       

"Aktuálny odhad ministerstva financií k výberu podielových daní na tento rok v meste Prešov je viac ako 39 miliónov eur," povedala Heilová. Poprad podľa nej tento rok počítal s rozpočtom z podielových daní takmer vo výške 24 miliónov eur.       

"Rezort odhaduje, že to môže byť nakoniec len vyše 22 miliónov eur. Vyššie výpadky podielových daní môžu mať aj mestá Bardejov (793.000 eur), Humenné (761.000 eur) a Vranov nad Topľou (508.000 eur)," spresnila Heilová.       

Pri vytváraní tematickej mapy odhadu výberu podielových daní vychádzal kraj zo strednodobej prognózy podielov z výnosu dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávy v rokoch 2020 až 2023. Cieľom PSK je ponúknuť kompletný ucelený prehľad k podielovým daniam starostom obcí a primátorom miest na jednom mieste. Podľa výboru pre daňové prognózy je odhadovaný pokles na základe poslednej štatistiky ku koncu júna na úrovni 6,17 percenta. Prognóza zverejnená v apríli uvádzala 6,81 percenta.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Košice očakávajú pre koronavírus výpadok príjmov v sume 40 miliónov eur
Mesto Košice v súvislosti s novým koronavírusom predpokladá výpadok príjmov zo svojho rozpočtu v sume 40 miliónov eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že chce odsunúť úhradu dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %