Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.08.2017 01:20

Mesto chce z Mierového námestia v centre vytvoriť pešiu zónu


Ilustračná snímka - Malacky: (mapio.net).


Centrum Malaciek by sa mohlo výrazne zmeniť. Vedenie okresného mesta plánuje vytvoriť z Mierového námestia pešiu zónu a súčasné parkovisko na tejto ploche presunúť pod zem.


"Naším zámerom je vybudovať tam verejnú podzemnú garáž," potvrdil primátor mesta Juraj Říha. "Dedičstvo z minulosti spôsobilo, že Malacky trpia nedostatkom peších plôch. Je čas to zmeniť a urobiť odvážnejší krok," povedal primátor Malaciek.      

Zmysluplnosť zámeru podporuje podľa Říhu i odozva na podujatia, ktoré sa na Mierovom námestí, ako na dočasne prispôsobenej pešej zóne, uskutočnili v minulých rokoch – Deň detí či vianočné trhy. "Chceli sme ľudom dať možnosť, aby zistili a zažili, ako by tento priestor vyzeral bez vozidiel. Podujatia sa stretli s veľkým ohlasom, čo len dokazuje, že Malačania chcú, aby sa do centra vrátil život," uviedol Říha.      

O zámere premeny námestia by mali rokovať poslanci Malaciek na jednom z najbližších rokovaní mestského zastupiteľstva. Ak projektu dajú zelenú, už na jeseň chce mesto v spolupráci so Slovenskou komorou architektov vyhlásiť architektonickú súťaž. Podľa Říhu by mohla vygenerovať dostatok kvalitných projektov. Víťazný by mal byť známy na jar 2018.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Historické Mierové námestie zrekonštruujú za viac ako štyri milióny eur
Mesto Trenčín chce v budúcom roku komplexne zrekonštruovať historické Mierové námestie. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahnu viac ako štyri milióny eur bez DPH.
viac
24.03.2020
V Prievidzi chcú zrekonštruovať pešiu zónu na sídlisku Kopanice
Prievidzská samospráva chce zabezpečiť rekonštrukciu pešej zóny na Ulici K. Novackého na sídlisku Kopanice. V priestore pred predajňou potravín a zdravotným strediskom pribudne nová dlažba, zóna pre deti či zeleň.
viac
13.01.2023
Nitra pripravuje projekt predĺženia pešej zóny
Mesto Nitra pripravuje projekt predĺženia pešej zóny. Radnica už vyhlásila verejné obstarávanie na dodávateľa prác. Lehota na predkladanie ponúk je do 30. januára.
viac
11.12.2023
Obnova Námestia SNP je ukončená, stalo sa pešou zónou
Aktuálne ukončená obnova Námestia SNP je jedným z najväčších tohtoročných projektov mesta Trnava. Mesto vynaložilo na premenu lokality v centre mesta takmer 2,2 milióna eur, pričom viac než 1,8 milióna eur získalo z Integrovaného regionálneho operačného systému (IROP) 2014 - 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %