Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
22.05.2023 09:30

Mesto chce predajom pozemkov vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov


Snímka zdroj: (aquaparklipany.eu).


Predajom pozemkov pri súkromnom akvaparku chce mesto Lipany vytvoriť podmienky na ubytovanie turistov. Či tam budú postavené penzióny, menšie chatky alebo hotely, nechá na samotných investorov. Ide o plochu, ktorá je vyčlenená na cestovný ruch.


"Máme vydané stavebné povolenie na zhotovenie infraštruktúry, čiže ciest a chodníkov. Chceli by sme tieto pozemky predať a vytvoriť podmienky na ubytovanie, ktoré by následne prinieslo príjem z dane z ubytovania. To je pre rozvoj cestovného ruchu asi najprioritnejšie, čo by sme v najbližšom období chceli realizovať," uviedol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík a doplnil, že investorov nebudú obmedzovať v tom, čo by tam malo stáť.

"Vzhľadom na to, že pri nedostatku stavebných pozemkov v Lipanoch sa blížime k cene 100 eur za štvorcový meter a máme tam 3,5 hektára, z ktorých časť je vyčlenená na cesty, tak je ľahké si prerátať, aký príjem len z predaja môže mesto mať. Je ťažké dopredu povedať, koľko ubytovaní môže vzniknúť a následne aká bude z toho daň z ubytovania," doplnil Jánošík.

Keďže majú právoplatné stavebné povolenie na budovanie infraštruktúry, je podľa neho na rozhodnutí mestskej samosprávy, či infraštruktúru vybuduje mesto a zhodnotí pozemky alebo ich predá bez vybudovania infraštruktúry. "Samozrejme, pri zohľadnení možno aj nižšej ceny, že ju vybudujú budúci developeri, investori," vysvetlil primátor.

Akvapark fungoval posledné dva roky v režime letnej prevádzky. Tento rok má investor skolaudovanú aj celoročnú prevádzku. Aktuálne je už otvorený. "Pre mesto Lipany to bol po prvom otvorení letnej prevádzky prvý výrazný krok v rozvoji cestovného ruchu. Celoročná prevádzka nám otvorí možnosti na vytvorenie podmienok na ubytovanie a získanie príjmu nielen z dane z nehnuteľností, ale i ubytovania," dodal Jánošík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Na konferencii PLACE! 2016 sa bude hovoriť o meste a jeho rozvoji
Na vplyv kreativity a kreatívneho priemyslu na imidž mesta sa zameria konferencia PLACE! 2016 v Košiciach, ktorá sa uskutoční 5. mája v Kunsthalle a 6. mája v Kasárňach/Kulturparku.
viac
05.10.2016
Festival svetla rozžiari kraj
V sobotu sa bratislavské ulice opäť ponoria do žiare svetiel, ktorú prinesie už druhý ročník umeleckého podujatia Biela noc.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
31.12.2020
Mesto hodnotí tento rok z pohľadu investícií ako úspešný
Mesto Lipany hodnotí tento rok napriek okolnostiam v súvislosti s koronakrízou ako úspešný. Ako uviedol jeho primátor Vladimír Jánošík, očakával väčšie výpadky v podielových daniach, ktoré sa podľa jeho slov našťastie nenaplnili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %