Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.04.2021 10:30

Medzinárodný projekt má pomôcť rozvoju ekoturizmu vo Vtáčom raji


Senianske rybníky. Snímka zdroj: (youtube).


Prispieť k rozvoju ekoturizmu založenom na pozorovaní vtáctva má v oblasti Senianskych rybníkov na dolnom Zemplíne európsky projekt BirdTour.


Ochranári zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko v rámci neho obnovia náučný chodník a vyhliadkovú vežu, v obci Senné v okrese Michalovce vybudujú návštevnícke centrum, vytvoria dažďovú záhradu a zriadia cyklopožičovňu. Potvrdil to Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko.

Očakávaným výsledkom projektu BirdTour je rozvoj ekoturizmu, zvýšenie počtu návštevníkov v regióne a vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianske rybníky. „Tá je nielen významnou turistickou lokalitou, ale taktiež skvelým východiskovým bodom do širšieho územia Medzibodrožia, ktoré má tiež potenciál vyniknúť vďaka aktivitám udržateľného turizmu,” priblížila Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife Slovensko s tým, že aktuálne je v lokalite Senianske rybníky k dispozícii 15 kilometrov dlhý náučný chodník Vtáčím rajom s množstvom vyhliadkových veží. „Práve revitalizácia jednej vyhliadkovej veže a existujúceho náučného chodníka je aktivita, ktorou sa na projekte BirdTour podieľa SOS/BirdLife Slovensko,” doplnila s tým, že výška podpory z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenená na realizáciu tohto projektu je 818 215 eur. Ako dodala, do projektu sa zapojila aj Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa, ktorej hlavným cieľom je obnova renesančného Senianskeho kaštieľa a jeho okolia a tiež vybudovanie kempingu pre širokú verejnosť.

Hlavným partnerom projektu implementovanom v rámci programu spolupráce V-A Slovenská republika – Maďarsko je Košice Región Turizmus, ďalším participantom je Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország tagja, ktorý v rámci projektu vytvorí náučný chodník v meste Sárospatak, informačné centrum v obci Bodrogkeresztúr a zrekonštruuje vyhliadkovú vežu v meste Tarcal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
25.05.2020
Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí
Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.
viac
08.06.2020
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %