Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.04.2017 11:42

Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami


Pohľad na Ľubovniansky skanzen.


Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.


Program otvorenia letnej turistickej sezóny začne v nedeľu 30. apríla rímskokatolíckou svätou omšou v kaplnke sv. Michala Archanjela o 14. hodine.       

Jednou z najvýraznejších noviniek sezóny bude upravený park v podhradí. "Park bude vyzerať tak, ako vyzeral v 30. - 40. rokoch 20. storočia. K dispozícii máme dobové fotografie, ktoré nám pomohli k realizácii," priblížil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík. Park bude určený nielen na relax či pikniky, ale rásť v ňom budú aj kvety a plodiny zo spomínaného obdobia. Oproti predchádzajúcim sezónam pribudne na hrade aj verejný defibrilátor, ktorý sa bežne na hradoch nenachádza.       

Štyrikrát počas dňa, a to o 11., 13., 15:30 a 16:30 hod., bude pre verejnosť pripravený program s názvom Keď kráľ na hradnú bránu zaklope. Súčasťou programu budú vystúpenia sokoliarov, šermiarov, ale aj pantomíma. Na hrade a v skanzene budú prebiehať ukážky tradičných remesiel, pripravený bude i detský kútik a pod hradom Ľubovňa bude otvorený aj depozitár ľudového odevu. Novú sezónu na hrade odštartujú aj otvorením výstavy Kríž – láska, sláva, moc a utrpenie o 16. hodine. Pri tejto príležitosti na hrade použijú viacero predmetov z vlastných zbierkových fondov. Z kostola v obci Lomnička sa múzeu podarilo zapožičať kríž z dielne Majstra Pavla z Levoče.       

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovne navštívilo v roku 2016 historicky najviac návštevníkov. "V múzeu sme zaznamenali 185 556 platiacich ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2015 o 41 000 ľudí a o 30 percent viac," povedal Mikulík. V uplynulom roku prevažovali domáci návštevníci. Podľa slov riaditeľa išlo predovšetkým o klasické rodiny s deťmi. "Za nimi nasledovali Poliaci a nárast sme zaznamenali u českých turistov," priblížil. Hrad v Starej Ľubovni je otvorený celoročne, avšak najviac návštevníkov zaznamenáva najmä v priebehu letných mesiacov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
21.04.2021
Novinkou na Bojnickom zámku je multimediálna projekcia
Slovenské národné múzeum (SNM) -Múzeum Bojnice v utorok opäť otvorilo brány Bojnického zámku pre širokú verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %