Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.05.2021 09:25

Lesy SR nesúhlasia s presunom správy lesov v chránených územiach pod MŽP


Ilustračná snímka.


Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s presunom správy lesov v národných parkoch pod envirorezort. Stotožňuje sa tak so stanoviskom ministerstva pôdohospodárstva. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.


„Prevod správy pozemkov vo vlastníctve štátu pod rezort životného prostredia v reálnej ochrane prírody v národných parkoch nezmení nič, keďže obmedzenia a reštrikcie ochrany prírody platia a budú platiť pre všetkých rovnako, bez ohľadu na kategóriu užívateľa,” uvádza Debnárová.

Podnik pripomína, že štát vlastní v národných parkoch približne polovicu výmery. Druhú polovicu vlastnia súkromní vlastníci. Debnárová podotýka, že sa zmení závislosť správy  prevedených pozemkov na rozpočet verejnej správy. Súčasný správca si tak musí režijné a správne náklady vykryť sám.

„Dlhodobo upozorňujeme na potrebu systémového, udržateľného riešenia problematiky ochrany prírody, ktorá sa podľa nás robí účelovo, ideologicky a emotívne,” konštatuje Debnárová. Dodáva, že Lesy SR majú vybudovanú infraštruktúru, majú potrebné know-how a dlhoročnú tradíciu v udržateľnom obhospodarovaní lesa a tiež plní požiadavky vyplývajúce zo zákona o štátnom podniku. Ak by sa však legislatívne a ekonomické podmienky zmenili v prospech vyššej podpory verejnoprospešných funkcií, štátny podnik je podľa vlastných slov pripravený ich okamžite naplniť.

„Najväčší lesnícky štátny podnik ponúka verejnosti udržateľný systém správy národných parkov pri súčasnom zlepšení starostlivosti o ne prírode blízkym manažmentom, teda skvalitnením ekosystémových služieb pre verejnosť,” hovorí generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka.

Lesy SR si sú vedomé, že situácia týkajúca sa režimu ochrany prírody nie je ideálna. Na to, aby bola, nestačí podľa podniku zmeniť správcu pozemkov. „Je potrebné vybudovať transparentnú, vyváženú, efektívnu ochranu prírody, ktorá by mala vzniknúť po dôkladnej odbornej analýze hodnôt dotknutých území,” uviedla Debnárová. Doplnila, že sa to nezaobíde bez vyhodnotenia environmentálnych, sociálnych a ekonomických dosahov pri zastúpení všetkých záujmových skupín.

Transformácia území by sa mala týkať deviatich národných parkov v treťom, štvrtom a piatom stupni ochrany. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Od transformácie si Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sľubuje zlepšenie ochrany, rast mäkkého turizmu a pracovných miest v službách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
09.12.2021
Slovensko sa v reforme národných parkov inšpiruje aj príkladom z Poľska
Správne fungujúce národné parky prinášajú rozvoj regiónov, podporujú udržateľný turizmus, zamestnávajú stovky pracovníkov a predovšetkým zachovávajú prírodné dedičstvo pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %