Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.08.2016 10:00

Lesníci sa obávajú, že lykožrút zničí oravské lesy


Ilustračná snímka: (forestportal.sk).


Oravskí lesníci už viac ako desaťročie bojujú so zvýšeným náporom podkôrneho hmyzu v tamojších lesoch. I keď mnohé z nich odolali v roku 2004 rozsiahlej veternej kalamite, niektoré ďalej ohrozuje a ničí lykožrút.


Najväčšie obavy majú pracovníci štátneho podniku Lesy SR o národnú prírodnú rezerváciu Babia Hora a Pilsko.      

Najideálnejším riešením bolo podľa nich odkôrnenie kalamitného dreva, čo by lesy ochránilo pred podkôrnym hmyzom. V bezzásahových oblastiach však lesníci toto opatrenie nemohli realizovať. "Tieto bezzásahové zóny, kde lesný hospodár nemôže robiť nič, sú zdrojom rojenia lykožrúta smrekovcového, ktorý napáda aj zdravý okolitý les. Následne tu vznikajú obrovské finančné náklady na sanovanie takzvanej B zóny s miernejším štvrtým stupňom ochrany, kde sa lykožrút rozšíril," povedal vedúci služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Jaroslav Regec. Od roku 2004 si vykonávanie opatrení proti šíreniu lykožrúta v ochrannom pásme Babia Hora a Pilsko vyžiadalo viac ako 1,5 milióna eur.      

"Keď sme v roku 2003 robili zonáciu a vyhlásili sme tu aj oblasť s najprísnejším stupňom ochrany, mysleli sme si, že nejaký jemný manažment na ochranu tu budeme vykonávať. Pretože všetko čo je vzácne treba chrániť. Avšak nechali sme to na samovývoj a smerovalo to k tomu, že 350 až 400-ročné stromy, ktoré mohli ešte žiť, tu už nie sú. Nastalo tu štádium zániku," vysvetlil Jozef Herud, referent ochrany lesa Odštepného závodu Lesy SR, Námestovo. Ako ďalej skonštatoval, v prípade, že by lesníci kalamitné drevo odkôrnili, približne 80 percent zničených a spadnutých stromov by bolo v poriadku.      

Od roku 2008 nazbierali v dotknutých oblastiach pracovníci Lesov SR viac ako 90 miliónov lykožrútov, čím zachránili približne 230 000 stromov. Lesníci v boji proti podkôrnemu hmyzu využívajú feromónové lapáky či infikovanie hmyzu špeciálnym druhom huby, ktorá tento hmyz likviduje. Aby však mohli lykožrúta úplne zlikvidovať, potrebovali by zásahy vykonať aj v zónach s najvyšším stupňom ochrany, odkiaľ sa podkôrny hmyz šíri.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Na Donovaloch sa bude súťažiť o titul Naj horár
Po roku sa na Donovaloch opäť stretnú najlepší slovenskí lesníci, ktorí už po 12. raz zabojujú o víťazstvo v tradičnej súťaži Naj horár.
viac
15.02.2017
Či lesov na Slovensku pribúda alebo ubúda stále nevieme
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Inštitút enviromentálnej politiky svoju metodiku bráni.
viac
19.01.2019
Na sever Slovenska prišlo pomáhať viac ako 280 hasičov
Na severe Slovenska v sobotu pomáhalo s odstraňovaním následkov snehovej kalamity viac ako 280 hasičov. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) smerovali do viacerých obcí na Orave, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
viac
30.08.2023
Parky opäť napadol lykožrút, mesto tak vyrúbe ďalšie stromy
Stromy vo zvolenských parkoch aj naďalej ničí lykožrút, ďalší výrub stromov je preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška. V parkoch na Zlatom potoku a pri železničnej stanici ich však samospráva spílila v marci tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %