Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.05.2016 04:27

Na Donovaloch sa bude súťažiť o titul Naj horár


Snímka: (mpsr.sk).


Po roku sa na Donovaloch opäť stretnú najlepší slovenskí lesníci, ktorí už po 12. raz zabojujú o víťazstvo v tradičnej súťaži Naj horár.


Najlepší horári z celého Slovenska budú súťažiť v piatok (27. 5.) od 9. hod.      

"Súťažiť bude spolu 27 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach. Pre návštevníkov bude pripravených päť mimosúťažných disciplín vrátane streľby z luku a pitia piva na čas. Pre najmenších zasa hry s lesnými pedagógmi," informoval vedúci referátu komunikácie v Lesoch SR, š. p., Banská Bystrica Vlastimil Rezek.       

Súperiacich lesníkov čaká meranie a odhad objemu dreva, montáž lapača, sadenie sadeníc jamkovou metódou, prepílenie polena ručnou pílkou a streľby zo vzduchovky. Poslednou disciplínou budú otázky z bezpečnosti práce a hod obojstrannou sekerou. Vyhlásenie výsledkov sa očakáva približne o 16. hod. 

"Návštevníci si môžu vyskúšať rozobratie a zloženie motorovej píly na čas, zasúťažiť si v streľbe zo vzduchovky či v hode obojstrannou sekerou na cieľ. Pre strojníkov nakladačov bude pripravená súťaž v premiestňovaní bremena na čas a presnosť," dodal Rezek.       

Okrem pracovníkov štátneho podniku Lesy SR zo všetkých odštepných závodov z celého Slovenska sa na súťaži zúčastnia i lesníci z Mestských lesov Banská Bystrica, Lesov mesta Brezno, Vojenských lesov a majetkov či Štátnych lesov TANAP.      

Svoje vedomosti, šikovnosť a zručnosť si s kolegami porovná aj jedno ženské družstvo z odštepného závodu Levice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
23.01.2017
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi.
viac
10.03.2020
Lacného dreva z Lesov SR sa predalo málo
Ponuka lacného predaja kalamitného dreva od Lesov SR pre obyvateľov slovenského vidieka, ktorí toto palivo využívajú na vykurovanie svojich príbytkov, neprinieslo očakávaný efekt. Z ponuky približne 200 000 kubických metrov (m3) sa počas zimy predalo len necelých 1200 m3.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %