Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.05.2016 07:10

V Nízkych Tatrách prekonali rekord vo výsadbe stromčekov


Ilustračná snímka: (youtube.com)


Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis. Neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná vysadili 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.


"Už piaty rok pomáhame tatranským lesom vysádzaním stromčekov. Sadenice kupujeme za finančné prostriedky vyzbierané v rámci kampane Voda pre stromy, v ktorej zákazníci na nákup sadenice prispievajú nákupom 1,5-litrovej minerálky jedným centom. V tomto roku zasadíme celkovo 185 000 sadeničiek, čím prekročíme métu 500 000 vysadených stromčekov," povedal generálny riaditeľ obchodnej spoločnosti Lidl Stanislav Čajka. Za päť rokov zalesnili plochu 200 hektárov, čo je približne plocha 290 futbalových ihrísk.      

Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Bystriansky túto pomoc ocenil. "Lesy SR vysadia ročne približne 15 miliónov sadeníc, umelá obnova predstavuje okolo 3800 hektárov. Z tohto pohľadu každá pomocná ruka, ktorá príde z externého prostredia, je pre nás vítaná," zdôraznil. V súčasnosti je podľa neho nedostatok ľudí, ktorí by stromy vysádzali. "Nie je to veľmi dobre platená práca a naši zamestnanci starnú, nová generácia nedorastá. Aj preto sme radi, že okolo seba vidíme mladých ľudí, ktorí to chcú robiť a chcú nám pomôcť," doplnil Bystriansky.      

Partia dobrovoľníkov dnes vysadila 7000 sadeníc. "Vysádzame smrek, jedľu a borovicu. Sú to dreviny, ktoré sa tu prirodzene vyskytujú a sú geneticky prispôsobené daným podmienkam," vysvetlil Milan Krajči, pestovateľ Odštepného závodu Lesy SR, Liptovský Hrádok. Na vysádzanie dohliadal aj komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svitok. "Pre rekord sa ráta počet sadeníc, ktoré sú pripravené na sadenie. Počas celého vysádzania som na mieste a kontrolujem priebeh," opísal.      

O tom, či sa sadenice ujmú a vyrastú z nich zdravé stromy, rozhoduje počasie. Pre správny rast potrebujú stromy hlavne dostatok vlahy.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
22.10.2018
Zatiaľ nevieme zabrániť zničeniu biotopov v treťom stupni ochrany
Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) nevedela po kalamitách v rokoch 2004 a 2014 zabrániť poškodeniu niektorých biotopov chránených druhov v treťom stupni ochrany.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %