Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.06.2021 12:25

Kuchynský odpad budú v Partizánskom zbierať od dverí k dverám


Ilustračná snímka.


Mesto Partizánske sa pripravuje na zavedenie zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Od júla ho bude zbierať systémom od dverí k dverám.


Zavedením zberu BRKO reaguje samospráva na novú legislatívnu povinnosť. „V tomto je Partizánske asi jedinečné v rámci celého Slovenska. Nebudeme zbierať tento odpad klasicky do hnedých nádob, ktoré by boli na stojiskách, kde by ho ľudia odkladali. Odpad budeme zbierať individuálne od každého jedného bytu dvakrát do týždňa,” povedal primátor Jozef Božik.

Zber kuchynského odpadu podľa neho zabezpečia zamestnanci technických služieb, ktorí ho okamžite naložia do auta a odvezú na najbližšiu bioplynovú stanicu. „Zároveň si tak budeme vedieť kontrolovať, čo v odpade končí, pretože pri veľkých hnedých nádobách môže byť odpad kontaminovaný tým, že tam niekto hodí fľaše, plasty či papier,” doplnil.

Samospráva systém podľa Božika pripravila v spolupráci s organizáciou Priatelia Zeme - CEPA, zber odskúšala v rámci pilotného projektu na sídlisku Šípok, v rámci ktorého osem týždňov dva razy do týždňa BRKO zbierala od vybraných domácností. „Po prepočtoch sa ukázalo, že takýmto spôsobom vyzbierame až 800 ton kuchynského odpadu,” ozrejmil primátor.

Domácnosti dostanú od mesta nádobu na BRKO, ako i kompostovateľné vrecká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2021
Za prvý mesiac vyzbierali v Beluši 3 tony kuchynského odpadu
Ešte v roku 2019 obec Beluša zabezpečila do domácností v rodinných domoch kompostéry, čím si mohla uplatňovať výnimku a neuskutočňovať tento zber. Od 1. januára 2021 sa ale časť výnimiek zrušila a obec musela riešiť zber kuchynského odpadu v komplexnej bytovej výstavbe.
viac
16.04.2021
Partizánske spúšťa projekt zberu kuchynského odpadu od dverí k dverám
Samospráva Partizánskeho sa pripravuje na zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Systém chce nastaviť na základe výsledkov pilotného projektu, v rámci ktorého bude tento druh odpadu zbierať od dverí k dverám.
viac
22.06.2021
Posledné dni pred ostrým štartom triedenia kuchynských odpadov
Od 1. júla sa naostro spúšťa zber a triedenie kuchynského biologického odpadu (KBO). Po vlaňajších mesiacoch príprav slovenských obcí a miest a po polovici tohto roka sú niektoré na tento krok pripravené dobre, ďalšie čiastočne a iné nedostatočne.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %