Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.04.2019 09:30

Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy


Ilustračná snímka


Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.


Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát do vedenia obcí a miest sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne

Ako respondenti v prieskume odpovedali na otázku:

„Ohodnoťte a odlíšte podiel štátu, Európskej únie, súkromného sektora a občianskych aktivít na rozvoji vašej obce/mesta.“

Celkovo 45,6 % respondentov uviedlo, že najvýraznejší podiel na rozvoji samosprávy má štát. Európsku úniu vnímajú ako druhého najrelevantnejšieho aktéra, čo v odpovedi potvrdilo 33,4 % opýtaných. Súkromný sektor má výrazný vplyv podľa 4,4 % respondentov. Občianske aktivity zohrávajú dôležitú úlohu podľa 6,8 % dlhoročných starostov a primátorov. Podľa 7,9 % opýtaných nie je možné na túto otázku odpovedať a zvyšných 1,8 % uviedlo, že na takto položenú otázku nevie odpovedať.

V prieskume, v ktorom odpovedalo 334 dlhoročných starostov a primátorov sme tiež zisťovali, či by s odstupom času prijali rovnaké rozhodnutie a vstúpili do komunálnej politiky.

Na otázku:

„Urobili by ste rovnaké rozhodnutie, ak by sa dnes rozhodovali pre vstup do komunálnej politiky?“

45 % respondentov odpovedalo „určite áno – vôbec by som to nezvažoval“.

37,2 % opýtaných oviedlo odpoveď „skôr áno, no ešte by som si to potreboval zvážiť“ .

11,7 % odpovedalo „skôr nie, no ešte by som si to potreboval zvážiť“.

2,7 % odpovedalo „určite nie, vôbec by som to nezvažoval“.

Zvyšných 3,3 % sa k otázke nevedelo vyjadriť.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Autor: (ts-ZMOS-Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
02.10.2018
Servisné informácie ku komunálnym voľbám
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami spracovalo materiály, ktoré sa pomerne detailne týkajú termínov a úloh samospráv dôležitých pre čo najlepšie zabezpečenie priebehu volieb.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
28.11.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k cestovnému ruchu a eurofondom
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredí na postoje štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k cestovnému ruchu. Tiež sa bude zaujímať o spoluprácu komunálu so samosprávnymi krajmi pri nastavovaní pravidiel pre spoločné čerpanie eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %