Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.03.2020 02:00

Kto chce pomáhať, musí byť zodpovedný


Ilustračná snímka: (int.).


Kto chce v čase pandémie nového koronavírusu pomáhať iným ako dobrovoľník, musí byť zdravý, mimoriadne opatrný i zodpovedný voči sebe a ostatným.


Vyzýva k tomu Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá pripravila komplexný zoznam odporúčaní a zásad, ktoré by mali byť v tomto čase dodržiavané pri zapájaní dobrovoľníkov do aktivít. Tieto zásady majú pomôcť chrániť ľudí, ktorým sa poskytuje pomoc, ako aj samotných dobrovoľníkov.

Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií tvrdí, že v období krízy spôsobenej šírením ochorenia Covid-19 rastie solidarita v celej Európe a záujem o dobrovoľníctvo taktiež narastá. Táto situácia je podľa platformy pre všetkých nová, preto dobrovoľníkom radí, aby boli mimoriadne opatrní. „Riziko nákazy pre vás aj druhých je prítomné v každej službe, ktorú budete poskytovať. Nekonajte na vlastnú päsť,” vyzýva. Ak sa chce niekto dobrovoľne zapojiť do aktivít či pomoci, najdôležitejšou vecou je podľa platformy byť zodpovedný voči sebe a ostatným. „Buďte absolútne zdraví, keď sa rozhodnete pomáhať. Svojím správaním neohrozujte seba a chráňte rizikové skupiny (ľudia nad 65 rokov, pacienti s chronickými a onkologickými ochoreniami, ľudia s kardiovaskulárnymi a respiračnými problémami),” upozorňuje platforma dobrovoľníckych centier.

Dobrovoľníkov ďalej upozorňuje, aby považovali seba ako potenciálneho nositeľa nákazy. To je podľa platformy mimoriadne dôležité, pretože minimálne prvé tri dni žiaden nakazený nemá príznaky, ale vírus prenáša. Žiada preto, aby každý dobrovoľník nosil ochranné rúško a bez neho sa s nikým nerozprával. „Rúško považuj za infekčné. Ak sa ho dotkneš rukami, potom si ich dezinfikuj alkoholom, rovnako, ak sa dotkneš svojho nosa, úst, očí, alebo si ich umy mydlom. Ruky si umývaj aj predtým, ako ideš von, minimálne po dobu 20 sekúnd,” radí dobrovoľníkom platforma.

Najlepšou formou solidarity je, ako tvrdí, pomoc známym a blízkym ľuďom, rodine a susedom. Veľkou pomocou pre starších ľudí či rizikové skupiny môže byť už aktívny záujem, či sú v poriadku a majú všetkého dostatok, prípadne im ponúknuť pomoc s nákupom základných potravín či liekov, čím sa na verejnosti nebudú vystavovať riziku nákazy. „V časoch obmedzeného sociálneho kontaktu buďte v kontakte so svojimi blízkymi prostredníctvom telefónov či sociálnych sietí a poskytnite im sociálnu podporu konverzáciou s využitím moderných spôsobov komunikácie,” odporúča platforma.

V prípade, že má niekto záujem ako dobrovoľník zapojiť sa do aktivít v niektorej organizácií či iniciatívy, platforma vyzýva overiť si, či je v organizácii osoba, ktorá činnosť koordinuje. Taktiež či sú poskytované ochranné pomôcky pri výkone dobrovoľníckej činnosti, či je jasná náplň práce a či dobrovoľníka predtým zaškolia. „Zostať doma je tiež pomoc. Využite možnosti pomáhať z domu či on-line,” podotkla platforma.

Aktuálne informácie o možnostiach zapojenia sa do dobrovoľníckych aktivít nájde verejnosť najmä na stránkach konkrétnych miestnych a regionálnych samospráv. Môže tiež kontaktovať regionálne dobrovoľnícke centrá, kontakty a informácie sú na webe www.dobrovolnictvo.com.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2020
Viaceré mestské časti Bratislavy hľadajú dobrovoľníkov
Viaceré bratislavské mestské časti hľadajú pre aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu dobrovoľníkov. Tých žiada najmä o pomoc starším občanom, napríklad s nákupom potravín. Ochotných ľudí tiež prosia o pomoc so šitím ochranných rúšok.
viac
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
01.04.2020
Mesto Žilina otvorilo Krízové centrum
Mesto Žilina v pondelok 30. marca otvorilo Krízové centrum, ktorého úlohou bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc.
viac
07.04.2020
Dobrovoľníci ponúkajú svoje služby, rozširujú svoje rady
V snahe pomôcť v sociálnej oblasti čo najväčšiemu počtu obyvateľov vyzýva mesto Prešov spolu s viacerými organizáciami verejnosť o poskytnutie kontaktov na osamelých ľudí. Prešovské dobrovoľnícke centrum zároveň v súvislosti s výskytom nového koronavírusu hľadá do svojich radov posily.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %