Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.11.2020 02:20

KSK začína rekonštruovať zrútený most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou


Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil súťaž na výber zhotoviteľa, ktorý odstráni sutiny zrúteného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. V najbližších dňoch by sa mali k mostu presunúť mechanizmy, ktoré budú realizovať práce.


Rekonštrukcia mosta nad riekou Hornád bude stáť 1 752 000 eur, informoval o tom vo štvrtok Úrad KSK.

„Uplynulé tri mesiace sme sa okrem výstavby novej obchádzkovej trasy cez osadu Sopotnica venovali príprave a realizácii verejného obstarávania a ďalším administratívnym krokom, ktoré sú nevyhnutné na rekonštrukciu tohto mosta. Práce výrazne urýchlila spolupráca s Okresným úradom Košice-okolie aj Štátnymi hmotnými rezervami SR, ktoré nám poskytnú dočasné mostné provizórium. V najbližších dňoch preto môžeme začať s odstraňovaním sutín mosta, ktoré sa zrútili, vrátane zvyšných nosníkov,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.      

Po odstránení sutín dôjde k diagnostike spodnej stavby, čím kraj zistí rozsah poškodenia. Následne ponad rieku Hornád osadia dočasné mostné provizórium, ktoré umožní opätovný prejazd týmto úsekom. Zhotoviteľ by mal ešte v tomto roku začať s prípravou projektovej dokumentácie. Samotná výstavba novej nosnej konštrukcie mosta sa začne v budúcom roku. Podľa zmluvy by mali byť práce ukončené do 300 pracovných dní od prevzatia staveniska. Súčasťou zmluvy je aj takzvaná subdodávateľská doložka.       

Most M4959 medzi Kysakom a Veľkou Lodinou uzavrel KSK pre všetku dopravu v prvej polovici augusta po tom, ako vykonal iniciatívnu mimoriadnu prehliadku. Tá ukázala, že na moste sú deformácie a trhlina. Aj napriek tomu, že odvtedy nebol zaťažený vozidlami, 31. októbra večer sa jeho časť samovoľne zrútila. V čase kolapsu sa na ňom ani pod ním nikto nenachádzal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
23.02.2021
Most pri obci Stretava budú musieť kompletne zrekonštruovať
Most na ceste II/555 pri obci Stretava v okrese Michalovce, na ktorom už niekoľko týždňov platia dopravné obmedzenia, bude musieť podstúpiť komplexnú rekonštrukciu.
viac
31.03.2021
Most v Podvaží bude pre rekonštrukciu uzatvorený
K úplnému uzatvoreniu cestného mosta ponad inundačný kanál Váhu na ceste II/507 v považskobystrickej mestskej časti Podvažie dôjde po veľkonočných sviatkoch, a to na obdobie 6 mesiacov. Obchádzkové trasy vedú po cestách II/517, I/61 a I/10, vyznačené budú dočasným dopravným značením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %