Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
10.01.2019 03:05

Krajské osvetové stredisko vydáva knihu o tradičných detských hrách


Ilustračná snímka (tasr)


Enci, benci, na kamenci... je názov novej publikácie, ktorú vydáva Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Monografia Agáty Krausovej a kolektívu autorov sa venuje tradičným detským hrám Nitrianskeho kraja.


Kniha je výsledkom bádania autorského kolektívu, ktorý vychádzal z metodických príručiek, zborníkov piesní, hier, výskumných prác, kroník či monografií obcí. "Po dôkladnej analýze pramenných materiálov sa výber zúžil na detské hry z dvoch desiatok obcí Nitrianskeho kraja. V jednotlivých kapitolách sú objasňované historicko-kultúrne kontexty, v ktorých tradičné hry prežívali, a prinášajú pohľady na detskú hru z psychologického, poznávacieho i pedagogického hľadiska," uviedla Linda Štulajterová z KOS.       

Ako pripomenula, jadro knihy tvoria detské hry rozčlenené podľa typológie na pohybové, logické, hry s nástrojmi, riekanky a vyčítanky. Hry sú doplnené aj o notové zápisy. "Významným prvkom publikácie sú ilustračné fotografie zachytávajúce najdôležitejšie momenty danej hry. Na ich fotografovaní sa zúčastnilo 70 detí z piatich detských folklórnych súborov z Nitrianskeho okresu. Deti sú aj autormi kresieb, ktoré boli v knihe použité," dodala Štulajterová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2018
Mladí folkloristi sa môžu prezentovať na súťaži Zvonky
Detské ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a sólisti inštrumentalisti majú ešte niekoľko dní na to, aby sa prihlásili do postupovej súťaže Zvonky. Posledný termín podávania prihlášok je štvrtok 8. februára.
viac
31.03.2019
V mestskom parku sprístupnil malé verejné knižnice
V nitrianskom Mestskom parku na Sihoti pribudli v piatok dve malé verejné knižnice. Každá obsahuje približne 30 kníh, ktoré si návštevníci parku môžu prečítať, prípadne si ich požičať domov a neskôr vrátiť.
viac
12.11.2020
Ohorkový hlasovací kôš má bojovať proti znečisťovaniu ulíc
V Nitre pomáha bojovať proti množstvu cigaretových ohorkov na chodníkoch občianske združenie Civita Center. Združenie sa zameriava na podporu behaviorálnej politiky v obciach a mestách.
viac
06.11.2023
Obnovený Starý park ponúkne viaceré detské ihriská i desaťmetrový hrad
Mesto Nitra pokračuje v obnove Starého parku pod Nitrianskym hradom. Súčasťou projektu za takmer šesť miliónov eur budú aj viaceré detské ihriská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %