Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.12.2020 09:20

Kraj pokračuje s projektom výstavby domu sociálnych služieb v Krupine


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového domu sociálnych služieb v Krupine. Spracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu obstaral a so spracovateľom už uzavrel aj zmluvu.


„Ten v súčasnosti spracováva dokumentáciu pre územné rozhodnutie, podkladom pre ňu je spracovaná architektonická štúdia. Projekt rieši objekt nového zariadenia sociálnych služieb, okolie objektu vrátane sadových úprav a zadržiavanie dažďovej vody zo striech objektu. Patrí sem tiež parkovanie, napojenie objektu na inžinierske siete a tiež prístupovú komunikáciu,“ uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

V súčasnosti kraj prevádzkuje domov sociálnych služieb v Krupine, ktorý je v jednej historickej a jednej prenajatej budove. Budovy sú v stave, ktorý nevyhovuje prevádzkovým a hygienickým nárokom, a zároveň si vyžadujú vysoké náklady na ich údržbu, prevádzku a nájom. „Ako najlepšie možné riešenie sa ukazuje výstavba nového účelového zariadenia sociálnych služieb predovšetkým z dôvodu zefektívnenia finančných nárokov,“ uvádza BBSK s tým, že financovanie nákladov na výstavbu projektu bude prostredníctvom úveru, či už z komerčnej banky alebo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Krupina v spolupráci s Úradom BBSK zabezpečili vypracovanie architektonickej štúdie na výstavbu pod názvom „Novostavba špecializovaného zariadenia pre seniorov“. Predmetom architektonického návrhu je objekt zariadenia pre seniorov v okrese Krupina s kapacitou 40 prijímateľov sociálnych služieb.

Cieľom architektonického návrhu bolo vytvorenie bývania rodinného charakteru formou ubytovacích buniek s vlastným priestorom na hygienu a vytvorením spoločenských miestností s kuchynkou v blízkosti buniek. „Všetky spoločenské priestory sú priamo presvetlené a prepojené na terasy so zeleňou. Objekt zariadenia je jednopodlažný, prízemný, a kompletne bezbariérovo prístupný pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu,“ pripomína kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
V Šali otvorili nové zariadenie pre seniorov
Solidaritas je názov nového zariadenia pre seniorov v srdci Šale, kde poskytnú sociálnu starostlivosť 40-tim klientom. Slávnostne ho otvorili 19. decembra 2017.
viac
21.01.2018
Starosta Anton Emrich vidí možnú spoluprácu so župou pri senioroch
Ústretovejšiu spoluprácu pri zariadeniach pre dôchodcov očakáva starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich od nového vedenia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), s ktorým absolvoval prvý kontakt.
viac
08.08.2022
BBSK pokračuje s projektom výstavby zariadenia sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového zariadenia sociálnych služieb v Krupine. Ako potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, tento projekt je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie.
viac
24.07.2023
Mesto plánuje vybudovať svoje zariadenie pre 40 seniorov
Mesto Dudince v Krupinskom okrese aj naďalej plánuje vybudovať svoje zariadenie pre seniorov. Sídliť bude v bývalom doškoľovacom stredisku, ktoré získalo od štátu za euro. Povedal to primátor mesta Dušan Strieborný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %