Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.12.2019 05:00

Košice odovzdávali ocenenia v rámci Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva


Ocenenie Slovak Aid - Dobrovoľník roka 2018 a 2019. FOTO TASR - Roman Hanc


Súčasťou pondelkového záverečného ceremoniálu k titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019 v Košiciach bolo aj podujatie Dobrovoľník roka. V rámci neho odovzdávali ocenenia. Informoval o tom hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian s tým, že uvedený titul bude v roku 2021 patriť Berlínu.


Z 35 nominácií vybrali členovia výberovej komisie 27 nominovaných, z ktorých bol jeden v každej kategórii ocenený ako dobrovoľník roka 2018 a 2019. Toto cenenie získala v kategórii dobrovoľník SlovakAid Veronika Zimová, v kategórii zahraničný dobrovoľník na Slovensku Guadalupe Lucia Cascardo Velázquez z Argentíny a v kategórii dobrovoľník v sociálnej a zdravotnej oblasti bola ocenená Zuzana Juráneková. Cenu udelili aj Jurajovi Kasardovi, a to v kategórii dobrovoľník v oblasti práci s deťmi a mládežou, či Kristíne Chovancovej za aktivity v kategórii dobrovoľník v oblasti vzdelávania a životného prostredia. V kategórii firemný dobrovoľník roka si ocenenie prevzala Martina Pometlová, za dlhodobú dobrovoľnícku pomoc sa stal laureátom Kamil Jeremiáš a ostatní dobrovoľníci Kynologického záchranného zboru SR. V kategórii dobrovoľnícky projekt roka si ocenenie vyslúžilo Dobrovoľnícke centrum Košického kraja za projekt KREDO a v kategórii obec/mesto priateľské k dobrovoľníctvu získalo ocenenie mesto Košice.       

„Aj dnešný večer dokázal, aké dôležité je dobrovoľníctvo, ako významne prispieva k rozvoju nášho mesta, že je prejavom solidarity, aktívneho občianstva a angažovanosti. Preto sa naše aktivity na podporu dobrovoľníctva v tomto roku nekončia. Naďalej chceme podporovať myšlienku pomoci komunite a spoločnosti v duchu lokálpatriotizmu,” povedala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová.       

V rámci večera porota vybrala z dvoch kandidátov aj víťaza titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2021. Rozhodovalo sa medzi nemeckým Berlínom a cyperským Strovolosom. „Prestížny titul napokon zostane v kontinentálnej Európe. Z metropoly východu poputuje cez taliansku Padovu v roku 2020 až do hlavného mesta Nemecka, ktoré bude Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2021,“ uviedol Fabian.       

Košice získali titul Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva 2019 ako prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy a šieste európske mesto v poradí. Titul udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2016
V Botanickej záhrade očaria návštevníkov exotické motýle
Motýle exotických trópov môžu od piatka (20. 5.) obdivovať návštevníci Botanickej záhrady v Košiciach.
viac
10.01.2020
Spolu 35 mestských policajtov si prevzalo ocenenia
Spolu 35 košických mestských policajtov ocenil v stredu primátor Jaroslav Polaček. Išlo o tých príslušníkov mestskej polície (MsP), ktorí sú v službe viac ako 25 rokov. Ako povedal, rady MsP plánujú v tomto roku rozšíriť približne o 40 ľudí.
viac
27.12.2021
Verejnosť môže opäť podávať návrhy na Cenu mesta a Cenu primátora
Verejnosť opäť môže podávať návrhy na laureátov Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke. Tieto verejné ocenenia udeľujú každoročne v rámci Dňa mesta Košice.
viac
09.05.2023
Mesto a primátor ocenili tohtoročnými cenami osobnosti a kolektívy
Ceny mesta Košice si v nedeľu prevzalo osem osobností a tri kolektívy. Ďalším 13 jednotlivcom a trom kolektívom patrí Cena, resp. Plaketa primátora mesta. Odovzdávanie ocenení za významné výsledky a mimoriadne zásluhy bolo vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa mesta Košice, informoval magistrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %