Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.05.2023 10:35

Mesto a primátor ocenili tohtoročnými cenami osobnosti a kolektívy


Snímka zdroj: (Mesto Košice).


Ceny mesta Košice si v nedeľu prevzalo osem osobností a tri kolektívy. Ďalším 13 jednotlivcom a trom kolektívom patrí Cena, resp. Plaketa primátora mesta. Odovzdávanie ocenení za významné výsledky a mimoriadne zásluhy bolo vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa mesta Košice, informoval magistrát.


Vybrané osobnosti a kolektívy sú z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, charity, školstva, kultúry, športu a techniky. Ocenenia si prevzali počas slávnostného ceremoniálu v Historickej radnici z rúk primátora Košíc Jaroslava Polačeka.

O laureátoch Ceny mesta v tomto roku rozhodlo mestské zastupiteľstvo na základe odporúčania komisie. "Ocenení síce pochádzajú z rozličných sfér, no zároveň majú mnoho spoločného. Budujú pozitívny obraz nášho mesta a vzorne ho reprezentujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Sú obohatením života Košíc, majú podiel na rozvoji mesta i jeho komunity, uchovávajú a šíria naše kultúrne dedičstvo, tvoria morálne hodnoty pre ďalšie generácie," uviedol Polaček.

Jedným z ocenených je aj vysokoškolský pedagóg, lekár, výskumník a dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Peter Jarčuška, ktorý sa v tomto roku dožíva 60 rokov. "Keď vás ocení primátor a mestské zastupiteľstvo, je to pocta nielen pre mňa, ale pre všetkých ľudí, ktorí žijú a pracujú v mojom okolí. Som hrdý na svoje krásne rodné mesto, v ktorom som prežil celý svoj život. Všade vo svete, kde som bol, sa s nadsádzkou prezentujem, že nie som Slovák, ale Košičan," povedal.

Okrem neho sú laureátmi Ceny mesta Tetiana Iegorova, Tibor Palko, Robert Roland, György Szaszák, Richard Šofranko, Peter Zubko, Jozef Živčák, Občianske združenie Lions Clubu Košice, Košice IT Valley a Zbor a orchester sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Cenu primátora mesta získali Peter Dluhoš, Igor Dohovič, Vladislav Klein, Peter Liba, Edita Marenčinová, Stanislav Ňarjaš, Ján Plačko, Tomáš Slovinský, Tatiane Snitková, Anna Škapincová a ďalej D.S. Studio Košice, Nohejbalový oddiel ŠŠK KAC Jednota Košice a Prírodovedecká fakulta UPJŠ. Plaketou primátora ocenili Evu Mathéovú, Máriu Neveziovú a Magdalénu Zadorovú.

Nedeľou sa zároveň končí desaťdňový program osláv Dňa mesta Košice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2018
Jaroslav Polaček sa ujal funkcie primátora, podporiť ho prišiel aj Ľ. Galko
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) zložil v pondelok sľub primátora Košíc. Insígnie mesta si prevzal z rúk vedúcej Archívu mesta Košice Márie Hajduovej. Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách.
viac
10.01.2020
Spolu 35 mestských policajtov si prevzalo ocenenia
Spolu 35 košických mestských policajtov ocenil v stredu primátor Jaroslav Polaček. Išlo o tých príslušníkov mestskej polície (MsP), ktorí sú v službe viac ako 25 rokov. Ako povedal, rady MsP plánujú v tomto roku rozšíriť približne o 40 ľudí.
viac
27.12.2021
Verejnosť môže opäť podávať návrhy na Cenu mesta a Cenu primátora
Verejnosť opäť môže podávať návrhy na laureátov Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke. Tieto verejné ocenenia udeľujú každoročne v rámci Dňa mesta Košice.
viac
10.05.2022
Mesto i primátor ocenili osobnosti a kolektívy za rok 2022
Dohromady 26 jednotlivcov a kolektívov z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, kultúry a športu si v sobotu popoludní v priestoroch Historickej radnice prevzalo Ceny mesta Košice a cenu, respektíve plaketu primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %