Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.06.2021 03:15

Žilinská župa po jubilejný desiatykrát ocenila osobnosti kraja


Snímka zdroj: (ŽSK).


Laureáti najvyšších krajských ocenení za rok 2020 si v sobotu v Slovenskom komornom divadle v Martine prevzali Cenu a Pamätnú plaketu Žilinského samosprávneho kraja z rúk predsedníčky Eriky Jurinovej.


Už desiaty ročník slávnostného ceremoniálu sa mal pôvodne uskutočniť tradične v závere roka 2020, avšak pre prísne protipandemické opatrenia bol niekoľkokrát odložený. „Som nesmierne rada, že sme nakoniec dostali príležitosť osobne zablahoželať všetkým nominovaným osobnostiam predošlého roka. Tento večer je oslavou ich celoživotnej práce a úspechov, ktoré sme si jednoznačne chceli uctiť mimo virtuálneho priestoru,“ povedala predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Cenu a Pamätnú plaketu Žilinského samosprávneho kraja každoročne udeľuje krajská samospráva nominovaným výnimočným osobnostiam z oblasti kultúry, športu, vedy či občianskej sféry, ktorí svojou prácou ovplyvnili životy ľudí vo svojom okolí, alebo ktorí sa zaslúžili o reprezentovanie kraja doma či v zahraničí. Nominácie posiela verejnosť, poslanci, ale i združenia a inštitúcie. Porota v minulom roku zvažovala 28 podaných nominácií, jej výber laureátov schválilo i krajské zastupiteľstvo. Cenu ŽSK za rok 2020 získal Rudolf Gerát, ktorý svoj život zasvätil budovaniu a rozvoju kultúry na Kysuciach a stál pri založení Kysuckej knižnice v Čadci. Ďalší ocenený, významný tanečný choreograf a folklorista Vojtech Littva, má za sebou úspešnú kariéru korunovanú mnohými významnými úspechmi na medzinárodnej scéne. Trojicu držiteľov Ceny ŽSK uzatvára lekár a onkologický chirurg Jaroslav Lúčan, ktorý je slovenským priekopníkom liečebných postupov pre pacientov zo stómiou.

Pamätnú plaketu si odniesli propagátor kultúry a ochrany pamiatok Marek Adamov, maliar a grafik Hieroným Balko, uznávaná etnografka a muzeologička Zora Mintalová Zubercová, zakladateľ Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Zázrivá Metod Macek a dlhoročný bojovník za uchovanie pietnych miest oboch svetových vojen Juraj Drotár. Žilinský kraj si in memoriam uctil aj pamiatku učiteľa Jaroslava Budza, ktorý tragicky zahynul pri záchrane ľudských životov počas minuloročného útoku na vrútockú školu.

Žilinský kraj bude organizovať podujatie aj v roku 2021. Opätovne preto vyzýva širokú verejnosť, aby zasielala nominácie na najvyššie ocenenie kraja. Sprostredkovať informácie o výnimočnom človeku zo svojho okolia je možné do 31. augusta 2021, presný postup je zverejnený na krajskom web sídle. „Chceme naďalej zviditeľňovať mimoriadne osudy talentovaných a úspešných ľudí z nášho kraja. Verím, že i v ďalšom ročníku podujatia rozšírime krajskú sieň slávy o ďalšie inšpiratívne osobnosti“, dodala na záver županka Erika Jurinová.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2018
Mesto odovzdalo najvyššie ocenenia
Súčasťou tohtotýždňových Dní mesta Prešov bolo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom predstavitelia mesta odovzdali najvyššie ocenenia – Cenu mesta, Opálové zrnko a Cenu primátorky mesta, zároveň udelili aj Čestné občianstvo mesta Prešov.
viac
16.12.2019
Cenu ŽSK udelili farmakologičke, bojovníkovi v SNP aj Feldekovcom
Cenu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na tento rok si prevzali farmakologička Gabriela Nosáľová či 94-ročný aktívny bojovník v Slovenskom národnom povstaní Jaroslav Prokop.
viac
27.06.2020
ŽSK nominuje významné osobnosti kraja
Opäť po roku ocení Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) významné osobnosti. Tipy na tohtoročných laureátov na najvyššie krajské ocenenie môže predkladať široká verejnosť do 31. augusta.
viac
21.09.2022
ŽSK ocenil osobnosti, ktorých profesijný život je spojený s kultúrou
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ocenil v utorok v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine 49 osobností, ktorých profesijný život je s kultúrou spätý viac ako 30 rokov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %