Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.09.2021 03:05

Poslanci ŽSK schválili návrh na udelenie ocenení Cena ŽSK pre tri osobnosti


Iveta Zuskinová v auguste v roku 2020 predstavila publikáciu „Ovčiari na Slovensku, na jej uvedení sa zúčastnil aj Branislav Tréger. Snímka: Michal Paška


Stalo sa tak na zasadnutí, ktoré sa v pondelok 27. septembra 2021 uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.


Ocenia tri ženy

Cenu ŽSK získa Milada Bohovicová, ktorá sa 35 rokov svojho pracovného života venovala sociálnej práci - konkrétne náhradnej rodinnej starostlivosti. Lyžiarku Petru Vlhovú z Liptovského Mikuláša verejnosti určite netreba podrobne predstavovať. Treťou ocenenou je Iveta Zuskinová, poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Hrádku, ktorá je známa aj ako etnologička, kultúrna historička, múzejníčka a organizátorka. 

Stručne o Ivete Zuskinovej

„Svojim celoživotným odborným pôsobením v Liptove získala komplexné poznatky o spôsobe života a kultúre rôznych spoločenských vrstiev v minulosti. Významne sa podieľala na výstavbe, sprevádzkovaní, tvorbe expozícií a programových podujatí Múzea liptovskej dediny v Pribyline. V októbri 1969 nastúpila do Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku a zároveň začala externé štúdium etnografie a folkloristiky na Univerzite Komenského v Bratislave, ktoré ukončila v roku 1975.

Pracovala ako odborná pracovníčka, vedúca národopisného oddelenia a v rokoch 2003 – 2012 ako riaditeľka múzea. V Liptovskom múzeu pracovala do roku 2014 (odpracovala v ňom 45 rokov). Z Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku vybudovala významné odborné pracovisko, pre jeho sídlo zabezpečila rekonštrukciu historickej budovy známej ako Soľný úrad a autorsky viedla inštaláciu súčasných etnografických a historických expozícií,“ uvádza sa okrem iného v dôvodovej správe k oceneniu.

Iveta Zuskinová je tiež autorkou viacerých monografií o tradičnej kultúre Liptova. Zameriava sa na ovčiarstvo, remeslo a ľudovú výrobu, ľudové staviteľstvo, textilné techniky, ľudovú stravu a kultúrnu históriu obcí Liptova.

 Aj o tomto poslanci rokovali

Krajskí poslanci v rámci rokovania zobrali na vedomie monitorovaciu a hodnotiacu správu o čerpaní rozpočtu ŽSK v prvom polroku tohto roka. Súhlasili tiež s predloženým návrhom tretej úpravy rozpočtu v tomto roku.

V rámci dodatku číslo 6 k Zásadám hospodárenia a nakladania s majetkom ŽSK poslanec Zastupiteľstva ŽSK a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger prezentoval výhrady k navrhovanej forme dvojkolového prevodu majetku z dôvodu hodného osobitného zreteľa a takisto dvojkolového nájmu z dôvodu hodného osobitného zreteľa. „Takýto postup by nás veľmi zdržoval, procesy potrebujeme zrýchľovať a nie predlžovať,“ dôvodil svoj návrh jednokolového prevodu a nájmu, ktorý pri hlasovaní podporili aj ostatní poslanci.

Prevod majetku z dôvodu hodného osobitného zreteľa je možné uskutočniť najmä v nasledovných prípadoch: zámena majetku na verejnoprospešný účel, prevod pozemku pod verejnoprospešnou stavbou, prevod priľahlého pozemku, prevod majetku pre subjekty poskytujúce verejnoprospešné služby (ako napríklad sociálne služby, vzdelávanie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ochrany životného prostredia, kultúrne inštitúcie), prevod stavby vo vlastníctve ŽSK postavanej na pozemku nadobúdateľa.

„Prenájom majetku z dôvodu hodného osobitného zreteľa je možné uskutočniť najmä v nasledovných prípadoch: prenájom majetku pre subjekty poskytujúce verejnoprospešné služby (ako napríklad sociálne služby, vzdelávanie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ochrany životného prostredia, kultúrne inštitúcie), prenájom majetku pod verejnoprospešnou stavbou, prenájom majetku pre mestá a obce realizujúce projekty,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

V rámci bodu Interpelácie Branislav Tréger opätovne požiadal o opravu poškodených zvodidiel na moste ponad rieku Belá.

Autor: Michal Paška


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Online program Veľkej noci z Kysuckého múzea bude bohatý
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Veľká noc z Kysuckého múzea.
viac
21.06.2021
Žilinská župa po jubilejný desiatykrát ocenila osobnosti kraja
Laureáti najvyšších krajských ocenení za rok 2020 si v sobotu v Slovenskom komornom divadle v Martine prevzali Cenu a Pamätnú plaketu Žilinského samosprávneho kraja z rúk predsedníčky Eriky Jurinovej.
viac
22.04.2022
V utorok zasadalo Zastupiteľstvo ŽSK
V utorok 19. 4. 2022 sa v budove úradu Žilinského samosprávneho kraja uskutočnilo 33. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja.
viac
21.09.2022
ŽSK ocenil osobnosti, ktorých profesijný život je spojený s kultúrou
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ocenil v utorok v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine 49 osobností, ktorých profesijný život je s kultúrou spätý viac ako 30 rokov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %