Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.12.2019 03:55

Cenu ŽSK udelili farmakologičke, bojovníkovi v SNP aj Feldekovcom


Snímka zdroj: turieconline.sk


Cenu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na tento rok si prevzali farmakologička Gabriela Nosáľová či 94-ročný aktívny bojovník v Slovenskom národnom povstaní Jaroslav Prokop.


 Laureátmi najvyššieho krajského ocenenia sa stal aj manželský pár Oľga a Ľubomír Feldekovci za celoživotný prínos v oblasti kultúry, literárnej tvorby a šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Ceny odovzdala v sobotu (14. 12.) v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.       

Najvyššie krajské ocenenia udeľuje ŽSK v závere roka výnimočným osobnostiam, ktorých život je spätý s krajom. Nominácie posiela verejnosť, poslanci, ale i združenia a inštitúcie. Porota vybrala laureátov, ktorých schválilo krajské zastupiteľstvo. "Prišlo nám takmer 30 nominácií a bolo naozaj veľmi náročné vybrať. Nakoniec do siene slávy pribudli významné osobnosti kultúrneho či vedeckého života, ale aj ľudia, ktorí svoj život zasvätili práci s mladou generáciou či pomoci iným. Každý z nich si za svoj celoživotný prínos zaslúži našu vďaku a úctu," povedala Jurinová.       

Pamätnú plaketu získali dlhoročná herečka SKD v Martine Jana Oľhová, umelecký fotograf Ivan Köhler, priekopník v problematike mastocytóz Martin Péč aj spoluautor vyše 25 kníh a polyglot František Trstenský. Rovnako tiež dvojica zakladateľov charitatívneho športového podujatia Barlatón na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím Ivan Šobáň a Dalibor Novotný.       

ŽSK ocenil osobnosti kraja už deviatykrát. Vlani Cenu ŽSK získali detská lekárka Oľga Čechová, vedec Milan Dado a dlhoročný ochotnícky divadelník Karol Komandera. Počas roka kraj ocenil aj ľudí, ktorí pracujú v školstve, nemocniciach, kultúre a sociálnych zariadeniach.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2019
ŽSK uzavrel zmluvu so zhotoviteľom atletického oválu v Martine
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) uzavrel v utorok zmluvu so zhotoviteľom atletického oválu v Martine. Práce za viac ako dva milióny eur by mali ukončiť do 12 mesiacov.
viac
28.04.2020
Dopady pandémie boli témou rokovania župného zastupiteľstva
Župní poslanci rokovali po trojmesačnej prestávke prostredníctvom videokonferencie. Prvé virtuálne zastupiteľstvo prinieslo správu o finančnom dopade pandémie na kondíciu Žilinskej župy, ako aj rozhodnutie o zrušení dotácií, či schválenie odkladu splátok úveru.
viac
21.06.2021
Žilinská župa po jubilejný desiatykrát ocenila osobnosti kraja
Laureáti najvyšších krajských ocenení za rok 2020 si v sobotu v Slovenskom komornom divadle v Martine prevzali Cenu a Pamätnú plaketu Žilinského samosprávneho kraja z rúk predsedníčky Eriky Jurinovej.
viac
21.09.2022
ŽSK ocenil osobnosti, ktorých profesijný život je spojený s kultúrou
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ocenil v utorok v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine 49 osobností, ktorých profesijný život je s kultúrou spätý viac ako 30 rokov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %