Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.11.2016 10:20

Košice môžu mať až 10 rokov garantovanú cenu za odpad


Ilustračná snímka: (tasr).


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na decembrovom zasadnutí zaoberať prevodom 29 kusov akcií, zodpovedajúcim 29-percentnému podielu mesta Košice na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s..


Poslanci posúdia dve alternatívy. Prvou je vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže s prevodom akcií mesta za minimálnu cenu 3 680 534 eur. Druhou je návrh na zníženie základného imania spoločnosti KOSIT, a.s. stiahnutím z obehu 29 akcií mesta Košice v tejto spoločnosti za odplatu pre mesto Košice vo výške 4 089 000 eur. V oboch prípadoch si mesto Košice ponechá minimálne 5-percentný podiel a v platnosti ostanú pevné zmluvné vzťahy mesta Košice so spoločnosťou KOSIT, a.s., definujúce rozsah a kvalitu poskytovaných služieb.

Mesto Košice má záujem na tom, aby aj v nasledujúcich rokoch ostali ceny za zber, prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov, ktoré vznikajú na území mesta Košice rovnaké, čo by pre Košičanov znamenalo nezmenené poplatky za odpad. Doterajšie rokovania s majoritným vlastníkom spoločnosti KOSIT, a.s. ukázali, že v prípade, ak sa podarí zachovať aj po uskutočnení verejnej obchodnej súťaže, resp. po stiahnutí akcií mesta z obehu súčasný počet akcionárov - teda akcionármi v KOSIT, a.s. ostanú WOOD Waste Managment Ltd. a Mesto Košice, garantuje majoritný akcionár WOOD Waste Management Ltd. maximálne desaťročnú fixáciu cien za poskytovanie služieb spoločnosťou KOSIT, a.s.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili na svojom zasadnutí 12. septembra 2016 uznesenie s požiadavkou, aby bola mestom spracovaná analýza možností na prevod akcií mesta v KOSIT, a.s.. Táto spoločnosť totiž avizuje zvyšovanie základného imania a veľké investičné zámery. V prvom prípade to znamená, že ak mesto Košice chce udržať svoj 34-percentný podiel v spoločnosti KOSIT, a.s. a jeho hodnotu, musí byť jeho spoluúčasť na zvyšovaní základného imania vyjadrená sumou presahujúcou 4 milióny eur. Mesto Košice hospodári s vyrovnaným rozpočtom a s takýmto výdajom v ňom pre roky 2017 a 2018 nepočíta. V prípade realizácie plánovaných investičných zámerov spoločnosťou KOSIT, a. s. mesto Košice nemôže rátať s výnosom pre akcionára vo forme dividend.

 

Autor: (kosice.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Poplatok za skládkovanie komunálnych odpadov sa zvýši
„Ministerstvo životného prostredia pripravuje nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorý počíta najmä so zvýšením poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu,“ prezradil hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
15.03.2017
Humenné podporuje svojich obyvateľov v recyklácii odpadu
Humenská samospráva podporuje občanov v recyklácii odpadu v meste. Za získané finančné prostriedky z Recyklačného fondu nakúpi obyvateľom 3000 setov tašiek určených na vybrané druhy separovaného odpadu a 7500 balení kuchynských utierok.
viac
08.10.2020
Mesto zverejnilo návrh VZN, plánuje zvýšiť poplatok za odpad
Mesto Skalica zverejnilo na úradnej tabuli návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, z ktorého vyplýva, že poplatok by sa mal zvýšiť o viac ako päť percent.
viac
12.05.2021
Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu
Za prvé tri mesiace tohto roka prinieslo mestu Handlová zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu úsporu až 9 160 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %