Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.04.2022 05:35

Komuniké z 13. zasadnutia Rady ZMOS


Snímka zdroj: (ZMOS).


V dňoch 21. a 22. apríla 2022 sa v priestoroch hotela Senec v Senci uskutočnilo v poradí 13. zasadnutie Rady Združenia miest a obcí Slovenska. Rokovania sa zúčastnila aj hlavná školská inšpektorka a analytici z viacerých spoločností.


Rada ZMOS zároveň schválila aj mimoriadny Snem, ktorý sa uskutoční v máji 2022.

Rada ZMOS najskôr zobrala na vedomie vyhodnotenie plnenia uznesení a z dôvodu neaktuálnosti vypustila zo sledovania uznesenie č. 114 z roku 2020. V rámci prerokovania aktuálnych informácií z oblasti školstva a po diskusii so štátnou školskou inšpektorkou Alžbetou Štofkovou Dianovskou vyjadrila súhlas s návrhmi Štátnej školskej inšpekcie, ktorými by sa posilnilo postavenie inšpekcie vo vzťahu k ukladaniu sankcií a ochranných opatrení v rámci inšpekčnej služby.

V oblasti financovania sociálnych služieb Rada ZMOS zobrala tieto informácie na vedomie a žiada ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky: a) aby informoval ZMOS o pripravovaných legislatívnych zmenách týkajúcich sociálnych služieb v ďalšom období, b) Kanceláriu ZMOS o vykonanie krokov k preskúmaniu ústavnosti novely zákona o sociálnych službách.

Rada ZMOS k možnostiam zdrojov pre obce v Operačnom programe Kvalita životného prostredia zobrala predloženú informáciu, ktorú sprevádzala vecná diskusia so zástupcom operačného programu na vedomie.

Súčasťou rokovania Rady ZMOS boli aj informácie z nastavovania Európskych investičných a štrukturálnych fondov EÚ 2020 – 2027, k čomu Rada ZMOS žiada: a) vymedzenie podpory malých obcí v dopytovo-orientovanej alokácii z Programu Slovensko 2021 – 2027, b) vymedzenie alokácie pre územia UMR v Programe Slovensko 2021 – 2027, c) vymedzenie administratívnej a technickej podpory na subregionálnej úrovni (úrovni SPR) z Technickej pomoci v Programe Slovensko 2021 – 2027.

Rada ZMOS schválila zvolenie mimoriadneho Snemu ZMOS a v tejto súvislosti prijala uznesenie v ktorom schvaľuje: a) Návrh programu 32. – mimoriadneho snemu ZMOS, b) Návrh rokovacieho poriadku 32. – mimoriadneho snemu ZMOS, c) Návrh na zloženie pracovného predsedníctva a komisií snemu, d) Účasť 3 najvyšších ústavných činiteľov na mimoriadnom sneme, e) Delegačný kľúč v počte 262 členov ZMOS. V prípade, ak sa člen Rady ZMOS rokovania mimoriadneho snemu ZMOS nemôže zúčastniť, príslušné Regionálne združenie navrhne do 6. mája  2022 zástupcu za člena Rady ZMOS, za delegáta mimoriadneho snemu, f) miesto konania mimoriadneho snemu ZMOS v Hoteli Senec v Senci, g) termín 18. mája 2022.

Rada ZMOS tiež zobrala na vedomie uznesenie Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS z 8. decembra 2021 o vzdaní sa členstva v Rade ZMOS Ing. Róberta Balkóa, starostu obce Kolíňany a konštatovala, že uznesením Nitrianskeho regionálneho združenia z 8. decembra 2021 sa členom Rady stáva Ing. Adam Žákovič, starosta obce Zbehy. Rada ZMOS k návrhu na doplnenie člena v Sekcii inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS schválila Jozefa Urama, starostu obce Hodruše - Hámre za člena v Sekcii inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS. 

Druhý rokovací deň bol venovaný aktuálnej situácii v hospodárstve SR. Jeho súčasťou bolo vystúpenie a diskusia s analytikmi reprezentujúcimi Slovenskú Sporiteľňu, VÚB banku, KOMUNÁLNU POISŤOVŇU, SLOVNAFT, Západoslovenskú energetiku a spoločnosť TREXIMA.

Členmi návrhovej komisie boli  Marián Habovčík, starosta obce Lenka, Tomáš Nemeček, starosta obce Pusté Sady, Vladimíra Vydrová, starostka obce Chorvátsky Grob.  

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2022
Komuniké z 15. rokovania Predsedníctva ZMOS
V poradí 15. rokovanie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo mimoriadne dôležitým témam. Okrem iného schválilo otvorený list predsedovi vlády a tiež jednoznačne podporilo prípravu štrajkovej pohotovosti ako reakciu na legislatívny proces a mnohé prijímané zákony.
viac
22.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %