Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.02.2018 12:44

Kittsee je vďaka Slovákom najrýchlejšie rastúca obec v celom Rakúsku


Ilustračná snímka.


Oficiálne štatistiky potvrdzujú, že rakúska prihraničná obec Kittsee s viac ako 3000 obyvateľmi je už niekoľko rokov po sebe najrýchlejšie rastúca obec v celom Rakúsku.


Tento trend sa podľa poslanca miestneho zastupiteľstva z Edelstalu Dalibora Trebichalského očakáva aj v nasledujúcich rokoch. „Štatistiky zaznamenali v minulom roku 3073 obyvateľov, ktorí sú prihlásení na trvalý pobyt, zatiaľ čo v roku 2011 tam evidovali len 2176 obyvateľov,“ uviedol Trebichalský. V Kittsee žije takmer 1350 Slovákov, čo sa pomaly blíži k polovici obyvateľov v obci. Ak tento trend bude pokračovať, zrejme sa raz, podobne ako v Neudorfe (Novo Selo), kde žije početná menšina Chorvátov, dočkáme dvojjazyčných tabúľ.       

Nárast obyvateľstva a s tým spojený prírastok detí, so slovenskou materinskou rečou je v Kittsee 666 detí, ktoré ešte nemajú 14 rokov, priniesol obci ešte jedno prvenstvo. Nová materská škola, ktorú navštevuje tento rok 205 detí, je najväčšou škôlkou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. V škôlke a základnej škole, v ktorej je taktiež viac ako 200 detí, je často témou rodičov slovenčina verzus nemčina, keďže prevažná väčšina detí v oboch zariadeniach sú Slováci. „Pedagógovia sú Rakúšania, ale slovenské deti sa medzi sebou rozprávajú väčšinou po slovensky, aj keď dokážu prejsť plynulo do nemčiny, keď sa rozprávajú s rakúskym spolužiakom,“ dodal Trebichalský.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
17.06.2016
Zámer chovať nebezpečné pavúky či plazy obec posudzovať nebude
Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy.
viac
12.07.2016
Trnava a pätnásť obcí sa dohodli na spoločných témach a oblastiach rozvoja
V Trnave sa 2. júla uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Združenia obcí mestskej oblasti Trnava. Cieľom združenia je vytváranie podmienok na spoluprácu 15 obcí a Trnavy pri integrovaných projektoch a iných spoločných projektoch a rozvojových aktivitách územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %