Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.05.2019 03:45

Obec pripravuje zriadenie Domu ľudových tradícií


Ilustračná snímka (tasr)


Obec Močenok v okrese Šaľa chce zriadiť Dom ľudových tradícií. Plánuje v ňom zachovať pre ďalšie generácie zbierku pracovného náradia, nástrojov, dobového bývania, odievania či ďalších artefaktov.


Podľa starostu Romana Urbánika sa vedenie Močenka usilovalo nájsť vhodné priestory na zriadenie domu ľudového bývania niekoľko rokov. Našlo ho na Ulici sv. Gorazda. „Je to jeden z posledných domov, ktorý má charakteristický dedinský ráz. Je k tomu priliehajúci pozemok vo výmere viac ako osem árov a je relatívne na dobrom, prístupnom mieste. Chceme tu postupne vybudovať dom ľudových tradícií alebo dedinské múzeum,“ uviedol Urbánik.       

Kúpu pozemku s domom schválilo obecné zastupiteľstvo ešte v predchádzajúcom volebnom období. „V prvej etape sme si dali urobiť znalecký posudok a na jeho základe sme sa dohodli s majiteľom na kúpno-predajnej zmluve, ktorú sme podpísali v predchádzajúcich dňoch,“ skonštatoval starosta. Dom prejde rekonštrukciou, múzeum by malo byť sprístupnené širokej verejnosti v horizonte jedného až dvoch rokov.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
13.07.2018
Drienčany: Podujatie Dedina ožíva je venované folklóru a ľudovým tradíciám
Folklóru a udržiavaniu ľudových tradícií je venované podujatie Dedina ožíva, ktorého 15. ročník sa uskutoční v sobotu 21. júla v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
22.02.2023
Viac ako storočnú budovu prestavajú na múzeum
Viac ako storočnú budovu v centre obce Spišská Teplica neďaleko Popradu prestavajú na múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %