Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 03:10

SAV pozýva do nového múzea Klenotnica Veľkej Moravy v moravskej obci Modrá


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Archeológovia Slovenskej akadémie vied (SAV) pozývajú do nového múzea Klenotnica Veľkej Moravy v moravskej obci Modrá. Ide o výsledok spoločného slovensko-českého projektu v rámci programu s názvom Spoločné dedičstvo od Rimanov po klenoty Veľkej Moravy.


Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Tináková. "V rekordne krátkom čase sa nám podarilo vybudovať pod úrovňou terénu archeoskanzenu moderné múzeum s najvýkonnejšími zabezpečovacími systémami. V rámci pilotnej výstavy s názvom Elity Veľkej Moravy sú verejnosti predstavené najvýznamnejšie nálezy z hradísk a pohrebísk Veľkej Moravy, ktoré reprezentujú hmotnú kultúru spájanú s najvyššou spoločenskou vrstvou deviateho až desiateho storočia," povedala Jaroslava Ruttkayová z Archeologického ústavu SAV.         

Návštevník môže podľa jej slov vidieť množstvo dobových výrobkov - šperky, výzbroj, výstroj - zasadených do panoramatických scén zobrazujúcich najvýznamnejšie medzníky veľkomoravského vývoja. "Ide o nálezy reprezentujúce významné juhomoravské náleziská - Mikulčice, Staré Město, Uherské Hradiště, Modrá, Pohansko u Břeclavi. Osobitnú pozornosť púta originál zvona z hradiska Bojná neďaleko Topoľčian, ktorý patrí k európskym unikátom dokladajúcim nielen upevňovanie kresťanstva v deviatom storočí, ale zároveň poukazuje aj na vyspelosť vtedajšej nobility," doplnila.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2018
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO
Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.
viac
04.11.2018
Sprístupnili novú rozhľadňu na vrchu Veľká Homoľa pri Modre
Na vrchu Veľká Homoľa pri Modre v sobotu sprístupnili novú rozhľadňu Alexandra Filípka. Mesto Modra ju vybudovalo na mieste drevenej veže, ktorá podľa statikov už nespĺňala bezpečnostné parametre.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
16.02.2024
Obec chce rozšíriť kapacitu škôlky, vybralo zhotoviteľa stavby
V obci Veľká Lomnica chcú rozšíriť kapacitu miestnej materskej školy (MŠ), samospráva nedávno ukončila verejné obstarávanie a vybrala zhotoviteľa diela, ktorým bude spoločnosť Xenex. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, celková cena za dielo je takmer 1,34 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %