Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.06.2018 11:00

Kanalizácie vo vodohospodárskych oblastiach sa budú platiť z eurofondov


EÚ - Kohézny fond


Obce, združenia obcí, vlastníci verejných kanalizácií a právnické osoby môžu od utorka žiadať o prostriedky z eurofondov na výstavbu kanalizácií.


Tie sú určené na financovanie výstavby stokovej siete a čistiarní odpadových vôd v konkrétnych obciach do 2000 obyvateľov, ktoré zasahujú do chránených vodohospodárskych oblastí (CHVO).       

Na výzvu je vyčlenených 24,6 miliónov eur z Kohézneho fondu. So zdrojmi spolufinancovania zo štátneho rozpočtu a zdrojov žiadateľov ide o čiastku takmer 29 miliónov eur. Úplné znenie výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je dostupné na webovej stránke www.op-kzp.sk.       

Podľa envirorezortu je podpora budovania kanalizácií ďalším z opatrení, ktorým sa snaží chrániť zdroje pitnej vody. Rezort už skôr avizoval práce na historicky prvom zákone na ochranu strategických vodohospodárskych oblastí - Lex Žitný ostrov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2020
Envirorezort podporí z eurofondov koncepčné vodárenské projekty
Od 1. decembra 2020 sa v rámci novo vyhlásenej výzvy z Operačného programu Kvalita životného prostredia vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov na financovanie koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva. Alokácia výzvy je 530 tisíc eur z Kohézneho fondu.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
24.09.2021
PSK podpísal memorandum s obcami v okrese Snina
Memorandum o vzájomnej spolupráci podpísali 22. septembra predseda PSK a zástupcovia 21 obcí v okrese Snina. Hlavným cieľom je spolupráca všetkých partnerov na zabezpečení vody a kanalizácie pre tento región.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %