Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.02.2022 01:25

Navýšenie Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby


Ilustračná snímka.


Slovensko dostane z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU sumu 22,9 milióna eur, ktorá bude smerovať do Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Na rok 2022 sa zvýši suma pre tento fond takmer o 4 milióny eur.


Zvýšenie objemu prostriedkov pre tento fond v tomto roku pomôže 60-tisíc poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. Vyplýva to z návrhu revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020, ktorý schválila vláda.

Pozitívny vplyv sa prejaví znížením ekonomického zaťaženia domácnosti so zabezpečovaním základných komodít ako sú potraviny u rozšírenej cieľovej skupiny. Pôjde o poskytovanie potravinových balíčkov pre ľudí v hmotnej núdzi.

FEAD pomáha zmierňovať najhoršie formy chudoby v EÚ, ako je potravinová deprivácia a materiálna deprivácia najodkázanejších osôb. Fond podporuje vnútroštátne schémy, v rámci ktorých sa potravinová alebo základná materiálna pomoc distribuuje pomocou partnerských organizácií vybratých členskými štátmi medzi najodkázanejšie osoby.

Táto pomoc zahŕňa potraviny a ďalšie základné veci osobnej potreby, napríklad mydlo a šampón. Materiálnu pomoc musia sprevádzať opatrenia v oblasti sociálneho začlenenia, ako sú napríklad usmernenie a podpora, ktoré majú ľuďom pomôcť vymaniť sa z chudoby.

Návrh revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020 dostupný je TU.  

Autor: (employmenet.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
27.11.2020
Potrebujeme naštartovať agentúru na podporu cestovného ruchu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal predsedu vlády o prijatie opatrení, vďaka ktorým bude mať Slovensko vlastnú národnú organizáciu cestovného ruchu.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
25.03.2021
Rezort práce obnoví potravinovú a materiálnu pomoc
Ľuďom v hmotnej núdzi či v krízovej životnej situácií opäť pomôžu potravinové a hygienické balíčky. Na ich financovanie vyčlenila Európska komisia pre Slovensko v tomto roku takmer 19 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %