Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
17.03.2022 03:20

Historicky prvá analýza o digitálnej chudobe


Snímka zdroj: (MIRRI SR).


Digitálna chudoba ohrozuje desaťtisíce Slovákov. Medzi skupiny obyvateľov, ktoré majú najviac sťažený prístup k online službám, patria seniori a nízkopríjmové domácnosti s deťmi.


Vyplýva to z historicky prvej analýzy o digitálnej chudobe, ktorú vypracovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Na stredajšie rokovanie vlády predložilo MIRRI SR materiál s názvom „Nepripojení – digitálna chudoba a digitálna inklúzia na Slovensku“. Ide o prvú analýzu digitálnej chudoby na Slovensku, ktorú pripravila sekcia strategických investícií a analýz MIRRI SR.

Slovensko sa vo využívaní internetu v uplynulých rokoch výrazne zlepšilo a dobehlo priemer Európskej únie. Kým v roku 2006 bežne používalo internet 43 % obyvateľov Slovenska, v súčasnosti je to už 87 %. Vybrané skupiny obyvateľstva však stále zaostávajú. Ide najmä o ľudí mimo trhu práce, ktorí sú ekonomicky neaktívni – napr. invalidní dôchodcovia, rodičia na rodičovskej dovolenke, návštevníci rekvalifikačných kurzov – a poberateľov starobného dôchodku. Jedna tretina ľudí z tejto skupiny bežne nevyužíva internet, kým napríklad v Írsku, ktoré patrí v EÚ k digitálnym lídrom, sú to len 3 %.

Ministerstvo vlani predstavilo Národný broadbandový plán. Jeho cieľom je, aby do roku 2030 mali všetky slovenské domácnosti pripojenie k ultrarýchlemu širokopásmovému internetu. Zároveň počíta s pripojením s rýchlosťou aspoň 1 Gbit/s pre všetky školy, úrady, inštitúcie či dopravné uzly. Tieto ciele zodpovedajú vízii stanovenej Európskou komisiou a sú tiež jedným z pilierov reformného plánu pre digitálne Slovensko.

Prístup do digitálneho sveta priamo súvisí s dostupnosťou technologického vybavenia. Hoci si kúpu počítača v súčasnosti môže dovoliť až 96 % slovenských domácností, čo zodpovedá priemeru EÚ, Slovensko zaostáva v dostupnosti počítačového vybavenia pre domácnosti ohrozené chudobou.

Samostatným problémom je digitálna chudoba detí. Zatiaľ čo prístup k internetu má vyše 90 % detí z bežných domácností, v prípade chudobných domácností je to iba polovica a v prípade detí z rómskych rodín je to len 40%. Len necelá tretina detí z chudobných domácností má doma laptop či stolný počítač, v prípade detí z rómskych rodín je to iba okolo 20 %. „V čase pandémie sa do online výučby nezapojilo takmer 130 000 žiakov, a to najmä z dôvodu nedostupnosti počítača či internetu.  

Problémom Slovenska je tiež nízka úroveň digitálnych zručností u dospelej populácie, čím sa znižuje šanca napríklad nájsť si kvalitnejšie zamestnanie. V digitálnych zručnostiach zaostávajú najmä dospelí s nižšou úrovňou vzdelania a ľudia starší ako 45 rokov. Podľa Eurostatu má nízku úroveň digitálnych zručností 35 % používateľov internetu na Slovensku.

V spolupráci s Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR spustilo ministerstvo informatizácie v roku 2021 národný projekt s názvom „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe“. Cieľom je vytvoriť komplexný testovací a vzdelávací IT systém, ktorý prispeje k výraznejšiemu zlepšeniu digitálnych zručností znevýhodnených skupín.

V rámci projektu vznikne obsahovo overené prostredie na online dištančné vzdelávanie aj elektronické testovanie. Celý systém vzdelávania bude po jeho finálnom otestovaní spustený do roku 2023 a dostupný bude celoročne 7 dní v týždni. Vzdelávanie, testovanie a samotné zvyšovanie digitálnych zručností sa bude dotýkať približne 1,5 milióna ľudí z radov zamestnancov verejnej správy nad 55 rokov, invalidných a starobných dôchodcov vo veku do 65 rokov, seniorov nad 65 rokov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Do Plánu obnovy a odolnosti pripravilo ministerstvo informatizácie komponent  Digitálne Slovensko s rozpočtom 580 miliónov eur, v rámci ktorého pôjdu investície aj do rozvoja digitálnych zručností seniorov. Na projekt „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia  Senior tabletov“ je vyčlenených takmer 70 miliónov eur a počíta s vyškolením desiatok tisíc seniorov, prípadne znevýhodnených osôb, do polovice roku 2026.

Bližšie informácie nájdete TU.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2021
Regionálny príspevok štátu pre NRO nepomáha
Podpora štátu prostredníctvom regionálneho príspevku najmenej rozvinutým okresom (NRO) nepomáha. Proces tvorby a schvaľovania projektov nie je transparentný, práve naopak, je byrokratický a zdĺhavý.
viac
07.06.2021
V 496 obciach a mestách podporené bezplatné wifi zóny
V rámci projektu „Wifi pre teba“ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR schválilo za uplynulý rok ďalších 110 žiadostí v objeme 1 300 000 eur.
viac
31.01.2022
Energetická chudoba sa dotýka čoraz viac obyvateľov
Zatiaľ, čo v zahraničí je téma energetickej chudoby reálnou, zmapovanou agendou s možnosťami riešení, na Slovensku ide ešte stále o tabu. Slovensko nemá ucelené dáta, kompetentný orgán, návrhy riešení, či dokonca ani jasnú definíciu energetickej chudoby.
viac
15.02.2022
Navýšenie Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby
Slovensko dostane z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU sumu 22,9 milióna eur, ktorá bude smerovať do Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Na rok 2022 sa zvýši suma pre tento fond takmer o 4 milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %