Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.11.2022 09:30

Jurkovičovu tepláreň ocenili na celosvetovej súťaži architektúry


Jurkovičova tepláreň.


Rekonštrukciu bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky, ocenili na celosvetovej súťaži architektúry v španielskom meste Bilbao.


V rámci The Architecture MasterPrize Award 2022 získala najvyššie ocenenie v kategórii industriálnych stavieb. Projekt bol ocenený spomedzi viac ako 1000 projektov zo 65 krajín sveta ako vôbec prvá stavba zo Slovenska.

"Je to dôkaz, že aj na Slovensku máme stavby medzinárodného významu. Jurkovičova tepláreň je príkladom udržateľnosti a priestorom spájajúcim moderné pracovné prostredie, kultúru a gastronómiu v priestore novej zóny v Bratislave," skonštatoval hlavný architekt obnovy Martin Paško.

Komplexná rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne stála viac ako 13 miliónov eur. Budova je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od architektky Zahy Hadid v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova.

Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo. Jurkovičova tepláreň je jedným z posledných odkazov na priemyselnú históriu tejto lokality v Bratislave. Počas bombardovania rafinérie Apollo bola čiastočne zasiahnutá a roky po ukončení svojej prevádzky chátrala.

Jurkovičova tepláreň bola projektom slovenskej energetiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Primátor ocenil bratislavských víťazov kampane Do práce na bicykli
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ocenil v utorok (20. 6.) najlepších súťažiacich z Bratislavy, ktorí sa zapojili do národnej kampane Do práce na bicykli. Víťazi sa zišli v Červenom salóniku Primaciálneho paláca, kde sa konalo slávnostné odovzdávanie cien pre najlepších bratislavských súťažiacich.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
02.11.2020
Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne pokračuje prácami v interiéri
Rekonštrukcia bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), naďalej pokračuje. Fasáda budovy je kompletne dokončená, práce však stále pokračujú v interiéri. Investor zároveň pripravuje budovy na kolaudáciu, rozdelená bude do viacerých fáz.
viac
23.06.2021
Jurkovičova tepláreň je v poslednej fáze kolaudácie
Zrekonštruovaná bývalá Jurkovičova tepláreň v Bratislave, národná kultúrna pamiatka, je v poslednej fáze kolaudácie. Kancelárie i kaviareň pre verejnosť by mali byť sprístupnené v auguste. Uviedla to hovorkyňa spoločnosti Penta Investments Lenka Vargová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %