Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
24.03.2016 06:00

Jarné upratovanie – ako bude prebiehať v mestských častiach Bratislavy?


Mestá a obce čaká jarné upratovanie. (Foto: Pixabay.com)


S jarou prichádza aj čas zveľaďovania. Životné prostredie si zaslúži odbremenenie od odpadkov a predmetov, ktoré sú nežiaduce. Práve na jar sa v mnohých mestách organizuje veľké jarné upratovanie, do ktorého sa zapája množstvo ľudí.


Výnimkou nebývajú ani verejné brigády. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v novembri 2015 realizovalo prieskum, ktorý poukázal na to, že 65,8 % samospráv pomáha pri organizovaní verejných brigád, pričom 49, 8 % z týchto brigád sa organizuje práve v jarnom období.

Čo v prípade, ak sa potrebujeme zbaviť starého nábytku, nepotrebných predmetov alebo sa chceme zapojiť do verejnej brigády? Kde je možné takýto odpad odovzdať? Poslúžia nám k tomu veľkoobjemové kontajnery. „Obce majú povinnosť zabezpečiť najmenej dvakrát do roka zber a prepravu objemných odpadov na účely ich zhodnotenia alebo zneškodnenia. To sa však nevzťahuje na obec, ktorá má menej ako 5 000 obyvateľov a na jej území je zriadený zberný dvor.

Takéto kontajnery mestá a obce pristavujú do obývaných lokalít najmä období jarného upratovania,“ informovala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI – PAK. Je však už na samotnom meste alebo obci, akým spôsobom tento zber zabezpečí. ,,Jarné upratovanie a pristavenie kontajnerov v jednotlivých lokalitách je pravidelnou akciou, ktorú organizuje mestská časť Staré Mesto,” povedala nám Nora Gubková z kancelárie starostu mestskej časti Bratislava – Staré Mesto.

Prinášame vám prehľad jarného upratovania v mestských častiach Bratislavy a termíny rozmiestnenia veľkokapacitných kontajnerov.

DEVÍN

16. apríla 2016 sa bude organizovať podujatie Vyčistime spolu Devín! (Veľké jarné upratovanie v Devíne).

STARÉ MESTO

stare-mesto_QCgFJ_1458839101.jpg

NOVÉ MESTO

RUŽINOV

VRAKUŇA

ZÁHORSKÁ BYSTRICA

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
01.04.2020
Technické služby v Prešove obnovili jarné upratovanie v meste
Technické služby mesta Prešov od stredy obnovujú jarné upratovanie v meste, ktoré bolo pozastavené 16. marca. Zber objemného odpadu z domácností budú vykonávať prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
28.04.2021
V Bratislave sa už kosí, samosprávy budú dbať aj na biodiverzitu
Vo viacerých častiach hlavného mesta spustili v týchto dňoch prvú jarnú kosbu trávy. Mesto i viaceré mestské časti deklarujú, že aj tento rok budú dbať na biodiverzitu a v niektorých lokalitách pristúpia k šetrnejšiemu koseniu.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %