Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.04.2021 07:45

V Bratislave sa už kosí, samosprávy budú dbať aj na biodiverzitu


Ilustračná snímka: (banm.sk).


Vo viacerých častiach hlavného mesta spustili v týchto dňoch prvú jarnú kosbu trávy. Mesto i viaceré mestské časti deklarujú, že aj tento rok budú dbať na biodiverzitu a v niektorých lokalitách pristúpia k šetrnejšiemu koseniu.


„Začali sme v Rači, Ružinove, Dúbravke a Petržalke. Najbližšie štyri týždne pokosíme všetky mestské trávnaté plochy. V pláne máme šesť kosieb a najdôležitejšie plochy budeme kosiť približne dvakrát do mesiaca,” informuje na sociálnej sieti bratislavský magistrát.       

Zároveň poukazuje na dôležitosť biodiverzity. Citlivo bude preto pristupovať k lúčnym plochám a trávnatým ostrovčekom pre hmyz s vyššou trávou. Detaily chce bratislavská samospráva čoskoro predstaviť.      

Kosí sa aj v Petržalke, počtom obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti. Petržalská samospráva avizuje, že aj tento rok pristúpi k šetrnejšiemu koseniu a na niektorých plochách zníži intenzitu kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, ako aj zachytenie a vsakovanie zrážkovej vody. Šetrnejšie kosenie zároveň pomáha podľa mestskej časti znížiť prašnosť a teplotu počas letných horúčav, ktoré spôsobujú zdravotné problémy, najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren tvrdí, že proces kosenia je nevyspytateľný a neexistujú v ňom žiadne racionálne pravidlá. „Aj keď všetko svedomito naplánujete, pripravíte techniku aj zamestnancov, tak môže týždeň v kuse pršať, pokazia sa vám stroje alebo ochorejú zamestnanci a celý proces sa spomalí,” poznamenal s tým, že sa snažia eliminovať predvídateľné faktory a byť pripravení. Obyvateľov Ružinova starosta vyzval, aby, ak zaregistrujú problémy s kosením, napísali e-mail na adresu podnety@ruzinov.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
16.12.2018
Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom
Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.
viac
18.02.2021
Mestské časti pripravujú kampane pre motiváciu ľudí sčítať sa
Sčítanie obyvateľov je jedinečnou príležitosťou vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania finančných zdrojov pre samosprávy. Zhodujú sa na tom bratislavské mestské časti.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %