Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.02.2021 11:30

Mestské časti pripravujú kampane pre motiváciu ľudí sčítať sa


Snímka zdroj: (tasr).


Sčítanie obyvateľov je jedinečnou príležitosťou vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania finančných zdrojov pre samosprávy. Zhodujú sa na tom bratislavské mestské časti.


Zároveň ho považujú za mimoriadne dôležitý nástoj demografických dát, ktoré reálne ovplyvnia fungovanie samosprávy na najbližších desať rokov. Pripravujú kampane na motivovanie ľudí.

„Sčítanie obyvateľov vnímame ako veľmi podstatný krok z pohľadu demografie aj ekonomického rozvoja obcí. Je jedinečnou príležitosťou na získanie užitočných údajov o spoločenskej štruktúre obyvateľov. Dôležité je aj k získaniu financií na rozvoj mestskej časti,” uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Poukazuje na posledné sčítanie v roku 2011, keď sa v najväčšej bratislavskej samospráve sčítalo 104 000 ľudí, hoci v registri fyzických osôb Ministerstva vnútra SR ich bolo evidovaných o niekoľko tisíc viac. Nesúlad medzi registrom a údajmi Štatistického úradu SR spôsobil, že mestská časť prichádza ročne o 1,5 milióna eur.

Mestská časť pracuje na informačnej kampani, pripravuje tiež krátky videonávod či distribúciu letákov do schránok. Pre tých, ktorí sa nevedia sami sčítať alebo nemajú nikoho, kto by im s tým pomohol, plánuje zriadiť kontaktné miesta na sčítanie za pomoci asistenta. Uvažuje sa o Technopole, Dome kultúry (DK) Zrkadlový háj, DK Lúky, CC Centre či nad pobočkami miestnej knižnice. V súčasnosti funguje telefonická linka 0947 487 777, prostredníctvom ktorej môže obyvateľ kontaktovať mobilného asistenta so žiadosťou o sčítanie.

Kampaň k sčítaniu obyvateľov prebieha v Novom Meste. Mestská časť pripomína, že podielové dane sú najdôležitejším zdrojom peňazí pre fungovanie obce a pre ich prerozdelenie je kľúčové, kde má koľko ľudí pobyt. „Čím viac ľudí v obci žije, tým viac obec dostane peňazí od štátu, a tým viac peňazí má na služby, ktoré ľuďom poskytuje,” povedal Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Nepomer medzi údajmi počtu obyvateľov, ktorý hovorí o rozdiele 7570 ľudí, znamená pre samosprávu „stratu“ 1,36 milióna eur ročne.

Mestská časť sa pripravuje aj na asistované sčítanie, zriadených by malo byť viacero kontaktných miest. „Rovnako tak budú k dispozícii asistenti, ktorí na požiadanie prídu pomôcť so sčítaním priamo domov imobilným obyvateľom,” doplnil Borčin.

Aj Staré Mesto zdôrazňuje, že čím viac obyvateľov sa v mestskej časti sčíta, tým spravodlivejšie bude rozdelenie financií. „Menšiu kampaň pripravujeme. Okrem všeobecného pripomenutia významu sčítania a výzvy, aby sa ľudia toho zhostili s plnou vážnosťou, chceme apelovať aj na ľudí, aby pomohli so sčítaním starším členom rodiny,” priblížil hovorca Starého Mesta Matej Števove. V ďalšej etape pripravuje mestská časť aj možnosť sčítania s asistenciou.

Mestská časť Ružinov odhaduje, že na jej území žije o 20 000 ľudí viac, ako tam má nahlásený trvalý pobyt. Podľa starostu Ružinova Martina Chrena takto samospráve "uniká" ročne od jedného do dvoch miliónov eur. „Preto je dôležité, aby sa každý sčítal. Vyzývam úplne všetkých Ružinovčanov, ktorí tu majú aj nemajú trvalý pobyt, aby ako miesto svojho pobytu uviedli Ružinov,” skonštatoval Chren.

Šéfa samosprávy teší, že za prvých 36 hodín sa sčítalo až 20 percent Ružinovčanov. „Vieme, že najťažších bude posledných 20 percent. To sú takí, ktorí majú sklony ignorovať takéto veci a bude najťažšie dočítať práve tieto osoby,” zhodnotil Chren s tým, že mestská časť sa zapája do celomestskej kampane a idú ľudí presviedčať, aby sa sčítali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2019
Viaceré mestské časti považujú priamy kontakt s občanmi za dôležitý
Priamy kontakt s obyvateľmi, teda nielen cez webové stránky a sociálne siete, považujú za dôležitý volení predstavitelia viacerých bratislavských miestnych samospráv. Mnohé mestské časti preto pravidelne organizujú stretnutia občanov so starostom či poslancami.
viac
11.03.2020
Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov
Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.
viac
04.03.2021
Mesto spustilo kampaň Hlásim sa k Nitre k sčítaniu obyvateľstva
Mesto Nitra spustilo od stredy masívnu kampaň k sčítaniu. Cieľom je, aby sa čo najviac ľudí z Nitry zapojilo do sčítania a za svoje mesto označili práve Nitru.
viac
22.12.2021
Bratislava je nespokojná so sčítaním obyvateľov, žiada ŠÚ o vysvetlenie
Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov. Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad (ŠÚ) SR priznal o zhruba 20 000 obyvateľov menej, ako evidujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %