Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.10.2019 01:05

Viaceré mestské časti považujú priamy kontakt s občanmi za dôležitý


Miestny úrad v Rači. Ilustračná snímka, zdroj: wikipedia


Priamy kontakt s obyvateľmi, teda nielen cez webové stránky a sociálne siete, považujú za dôležitý volení predstavitelia viacerých bratislavských miestnych samospráv. Mnohé mestské časti preto pravidelne organizujú stretnutia občanov so starostom či poslancami.


Po novom sa k nim pridalo aj Staré Mesto, ktoré zavádza Čaj o piatej so starostkou Zuzanou Aufrichtovou.       

"Vypočuli sme volanie ľudí po takýchto stretnutiach. Stretnutiam nechávame voľný priebeh – obyvatelia sa môžu obrátiť s čímkoľvek, či už s problémami, ktoré ich trápia, návrhmi na zlepšenie, alebo sa môžu len porozprávať," uviedol pre TASR staromestský hovorca Matej Števove. Stretnutia budú každý prvý pondelok podvečer v kaviarni Propeller. Do budúcna nie sú vylúčené ani obdobné stretnutia s poslancami, ak prejavia záujem.       

Pravidelné stretnutia, tzv. Poslanecké hodinky a Hodinky s občanmi, zaviedla v aktuálnom volebnom období aj najväčšia mestská časť Petržalka. Obyvatelia tak majú každý posledný pondelok v mesiaci o čosi bližšie k poslancom a každú prvú stredu v mesiaci k starostovi Jánovi Hrčkovi. Snahou je otvoriť samosprávu ľuďom, aktívne ich zapojiť do rozhodovania, participovania na správe vecí verejných, ale tiež, aby mohli prezentovať svoje názory a predstavy, či riešiť svoje problémy a podnety.       

Pravidelne už piaty rok má vo svojom pracovnom rozvrhu vyhradené tri stránkové dni počas týždňa starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ktorá sa takto bez akýchkoľvek obmedzení stretáva s občanmi. "V minulosti sa síce organizovali pravidelné poslanecké hodiny, ale keďže sa neosvedčili, boli zrušené," poznamenal Miroslav Špejl z referátu komunikácie karloveského miestneho úradu. Občania však v prípade záujmu majú možnosť kontaktovať poslancov a dohodnúť si s nimi stretnutie.       

S pravidelnými stretnutiami s poslancami, počas poslaneckých stried, pokračuje v tomto volebnom období Ružinov. Do budúcna plánuje mestská časť zaviesť aj pravidelné stretnutia so starostom Martinom Chrenom, ktorý pravidelne komunikuje cez sociálnu sieť, e-mailom i telefonicky.       

Každý prvý pondelok v mesiaci sa konajú tzv. poslanecké dni v Rači. Zúčastňuje sa na nich aj starosta Michal Drotován a vicestarostka Lenka Antalová Plavuchová. "Poslanecké dni sú otvorenou a interaktívnou formou, ako viesť dialóg medzi občanmi a ich volenými zástupcami o problémoch, podnetoch a vnímaní fungovania mestskej časti. V mestskej časti Rača fungujú dlhodobo," poznamenala  Margaréta Cehláriková, vedúca oddelenia kultúry a komunikácie račianskeho miestneho úradu.       

Takúto formu komunikácie mestských častí so svojimi obyvateľmi pozitívne vníma aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Má to prínos z hľadiska výmeny informácií, získavania podnetov, individuálnych konzultácií a napokon je to dôležité aj z hľadiska pozývania obyvateľov k spolurozhodovaniu," zhodnotil hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Zachovanie takéhoto prístupu považuje za veľmi dobré, pretože priama komunikácia a otvorená diskusia umocňujú podľa neho dôveru voči samospráve.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2019
Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.
viac
18.02.2021
Mestské časti pripravujú kampane pre motiváciu ľudí sčítať sa
Sčítanie obyvateľov je jedinečnou príležitosťou vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania finančných zdrojov pre samosprávy. Zhodujú sa na tom bratislavské mestské časti.
viac
24.05.2022
K štrajkovej pohotovosti sa pridalo všetkých 17 mestských častí
K štrajkovej pohotovosti vyhlásenej Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa pridalo všetkých 17 bratislavských mestských častí. Bratislavskí starostovia sa zhodli, že aktuálne návrhy ministra financií Igora Matoviča budú znamenať výrazné okresanie príjmov pre samosprávu.
viac
12.05.2023
Starostovia vítajú viac peňazí pre MŠ, no vidia i problém pre mesto
Starostovia bratislavských mestských častí vítajú legislatívnu zmenu, ktorá im prinesie viac peňazí pre materské školy (MŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %