Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
27.02.2020 09:20

Jarná uzávera turistických chodníkov v Národnom parku Malá Fatra


Pohľad na Rozsutec. Snímka zdroj: (sopsr.sk).


Národná park Malá Fatra upozorňuje návštevníkov územia na blížiacu sa každoročnú sezónnu uzáveru troch turistických chodníkov v období od 1. marca do 15. júna.


V zmysle návštevného poriadku sa z dôvodu ochrany prírody uzatvárajú nasledovné chodníky:

Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)

Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)

Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.  Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.  Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti.

Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy,  kde sa nerealizuje hospodárska činnosť. Rezervácie predstavujú v atakovanom území národného parku ostrovy divočiny a nedotknutej prírody.  Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana kurovitých vtákov.

Uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu.

Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku vyše 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať.

Pri návšteve územia sledujte aj stránky Horskej záchrannej služby, ktorá zverejňuje výstrahy pre Malú Fatru z pohľadu bezpečnosti.

Autor: (NP Malá Fatra)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
13.11.2017
Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku
Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň.
viac
22.10.2018
Zatiaľ nevieme zabrániť zničeniu biotopov v treťom stupni ochrany
Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) nevedela po kalamitách v rokoch 2004 a 2014 zabrániť poškodeniu niektorých biotopov chránených druhov v treťom stupni ochrany.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %