Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.05.2022 04:30

Hriňová po výzve ZMOS vstúpila do štrajkovej pohotovosti


Hriňová - ilustračná snímka


Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripojilo k Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. V piatok to potvrdil primátor mesta Stanislav Horník.


Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov miest a obcí, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam. Podľa primátora komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy obmedzujú na nevyhnutnú mieru. Doplnil, že je to so zreteľom na agendu, ktorá je dôležitá na výkon samosprávnych kompetencií a povinností. Patrí sem tiež tá, ktorá je dôležitá pre riešenie základných životných situácií pre obyvateľov. "Znamená to, že nereagujeme na dotazníky, prieskumy, dupľovaný zber dát a informácií, ktoré majú štátne orgány k dispozícii," zdôraznil.       

"Prenesené kompetencie, ktoré si od samosprávy objednáva štát, zabezpečujeme, kým vystačí finančné krytie zo strany štátu," konštatoval. Ako dodal, dlhú dobu sme podľa neho svedkami porušovania princípov a hodnôt Európskej charty miestnej samosprávy. "Vláda a parlament prijímajú opatrenia, ktoré idú na úkor existenčných potrieb miest a obcí a ich obyvateľov," vyhlásil.       

Pripomenul tiež, že ak sa do 30. júna tohto roka nezmení prístup k samospráve, mesto je pripravené prejsť zo štrajkovej pohotovosti do ostrého štrajku.       

ZMOS od štvrtka (19. 5.) vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. K výzve sa pridalo aj Združenie samosprávnych krajov SK8. K avizovanému štrajku sa plánuje pridať tiež Únia miest Slovenska.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
21.05.2022
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam.
viac
24.05.2022
Obce regiónu Jaslovské Bohunice sa pridali k štrajkovej pohotovosti
Obce a mestá, združené v Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice, podporujú vyhlásenú štrajkovú pohotovosť a aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti návrhom na zníženie daňových príjmov mestám a obciam z dielne rezortu financií.
viac
04.06.2022
Samosprávne kraje sú pripravené pripojiť sa k štrajkovej pohotovosti ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger a ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák sa zúčastnili na zasadnutí Združenia samosprávnych krajov (SK8) v Kremnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %