Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.05.2022 09:30

P. Halabrín: Samosprávy sú riešiteľom 90 percent úloh v prospech ľudí a rodín


Na archívnej snímke primátor mesta Myjava Pavel Halabrín. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Myjava sa pripojilo k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Samosprávy sú riešiteľom a garantom 90 percent úloh a práve v prospech ľudí a rodín. Uviedol to primátor Myjavy Pavel Halabrín.


Ako doplnil, samosprávy zabezpečujú takmer všetko, čo ľudia potrebujú a denne sa musia i obyvateľom zodpovedať. "Terajší prístup vlády k samospráve, arogancia a ignorovanie obcí a miest zo strany členov vlády, porušovanie ústavy pri financovaní úloh, ktoré štát dáva, legislatívne riešenia bez komunikácie s tými, ktorých sa to týka. Robím v samospráve 31 rokov, ale toto som ešte nezažil. Potvrdzuje to len absolútne nepochopenie a neschopnosť terajšej vládnej zostavy," uviedol primátor mesta.

"Vyjadrenia Igora Matoviča, že samospráva kolaborovala s Ficom a Pellegrinim a vykrádala špajzy rodinám, hovoria o strate súdnosti. Je mi ľúto, že terajší členovia vlády a poslanci Národnej rady SR takto vystupujú. Je to absolútne popieranie princípov partnerstva a spolupráce," povedal Halabrín.

"Nie je pravda, že samosprávy budú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti. Napriek prijatiu balíka pomoci rodinám samosprávy v tomto i v ďalšom roku budú mať viac," vyhlásil minister financií Igor Matovič. Zároveň tvrdí, že štát pomôže každej samospráve, ktorá by sa mala dostať do problémov pre vysoké ceny energií. Je však podľa neho potrebné porovnávať samosprávy medzi sebou, ktorá koľko míňa na vlastnú "obživu". "Poctivým samosprávam určite podáme pomocnú ruku, a to rôznymi spôsobmi," podotkol minister.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2022
Samosprávy na východnom Slovensku sú v štrajkovej pohotovosti
Viaceré mestá v Prešovskom samosprávnom kraji sú v štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj dlhodobého prístupu štátu voči mestám a obciam.
viac
21.05.2022
PSK podporuje aktivity ZMOS, obáva sa ohrozenia financovania verejných služieb
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plne podporuje aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Stotožňuje sa s obavami z vážneho ohrozenia financovania verejných služieb poskytovaných samosprávami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
24.05.2022
Obce regiónu Jaslovské Bohunice sa pridali k štrajkovej pohotovosti
Obce a mestá, združené v Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice, podporujú vyhlásenú štrajkovú pohotovosť a aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti návrhom na zníženie daňových príjmov mestám a obciam z dielne rezortu financií.
viac
25.05.2022
B. Bystrica sa pripojila k štrajkovej pohotovosti, vlajku stiahla na pol žrde
Aj krajské mesto Banská Bystrica sa v závere minulého týždňa pripojilo k štrajkovej pohotovosti vyhlásenej Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti pripravovaným vládnym zákonom, ktoré likvidujú samosprávy a stiahlo vlajku mesta na Námestí SNP na pol žrde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %