Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.06.2022 07:55

Samosprávne kraje sú pripravené pripojiť sa k štrajkovej pohotovosti ZMOS


Ilustračná snímka z rokovania


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger a ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák sa zúčastnili na zasadnutí Združenia samosprávnych krajov (SK8) v Kremnici.


Spoločnou témou bola aktuálna legislatíva týkajúca protiinflačnej pomoci, regionálny rozvoj a cestovný ruch. SK8 je pripravená ísť do štrajkovej pohotovosti a pripojiť sa tak k ZMOS.

Samosprávne kraje sú tiež pripravené pripojiť sa k štrajkovej pohotovosti ZMOS. Nebudú to robiť na úkor zníženia kvality služieb pre obyvateľov. Pristupovať k štrajkovej pohotovosti budú na regionálnej báze, každý kraj sa rozhodne individuálne akú formu štrajku zvolí. Nie je to jednotné stanovisko za samosprávne kraje, ku ktorému sa nepridal Žilinský samosprávny kraj. Združenie SK8 vyjadrila podporu ZMOS-u v štrajkovej pohotovosti, pretože nebol dodržaný partnerský princíp, úroveň vláda a samospráva.

Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera: „Bola to veľmi, konštruktívna a otvorená diskusia. V rámci malej samosprávy je to výpadok 618 mil. eur za rok 2022 a 2023. Príjem samospráv je vyšší, ale násobne vyšší je výdaj, ktorý je spôsobený zlou legislatívou. Skrátený legislatívny proces je bez dopadov štúdie, bez toho, čo nás prijatie tohto zákona stojí. Je tu veľmi veľa zákonov, ktoré vyberajú prostriedky z vrecka samospráv a tento výdaj ďaleko vyšší ako zvýšený príjem. Budeme mať problém, aby sme pokryli sociálne veci, bezpečnosť, kultúru a šport. Samosprávy platia 52% na pohybový rozvoj detí v záujmových krúžkoch alebo športových oddieloch. Boli by sme radi, ak by sme si spolu sadli k stolu a rozumne sa porozprávali, aby sa životná úroveň ľudí v regióne minimálne znižovala, pretože toto reálne hrozí.“

Podľa predsedu Združenia SK8 Jozefa Viskupiča: „Samospráva musí nateraz ťahať za jeden koniec „Chceme za SK8 a partnerské organizácia sa s vládou postaviť do partnerskej úlohy, nie do úlohy lokaji resp. podriadení. Plníme obrovskú sumu verejnej služby a chceme túto službu doručovať kvalitne, a preto potrebujeme na ňu zdroje, ak nám ich niekto berie, je partnerské, že sa s nami o tom poradí a povie, akým spôsobom sa máme zúčastniť na konsolidácii verejných financií a bojovať proti inflačným dopadom, ak sa tak nedeje, máme naozaj pocit, že nie sme partneri, ale vazali.“

Samosprávne kraje chcú rokovať s premiérom aj ministrom financií o tom, akým spôsobom budú vyšším územným celkom vykompenzované výpadky v rozpočtoch v dôsledku prijatia protiinflačnej pomoci. Združenie samosprávnych krajov SK8 vo štvrtok v Kremnici upozornilo na to, že v dôsledku nižších príjmov budú musieť samosprávne kraje prijímať viacero opatrení s negatívnym dosahom na ich fungovanie.

Ďalšie informácie sa dočítate TU.

Brífing zo stretnutia SK8 v Kremnici nájdete TU.

Foto: samospravnekraje.sk

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
21.05.2022
Hriňová po výzve ZMOS vstúpila do štrajkovej pohotovosti
Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripojilo k Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. V piatok to potvrdil primátor mesta Stanislav Horník.
viac
21.05.2022
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam.
viac
24.05.2022
KSK podporuje aktivity ZMOS-u, do štrajku sa však priamo nezapája
Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v jeho aktivitách v súvislosti so štrajkovou pohotovosťou, do štrajku sa však priamo nezapája. O téme plánuje rokovať na stretnutí Združenia samosprávnych krajov SK 8. Uviedla to hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %