Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.12.2017 11:15

Handlová bude voňať Vianocami


Ilustračná snímka: (Gross).


Vianočný stromček na MsÚ je plný ozdôb, ktoré vyrobili klienti SENIOR CENTRA HANDLOVÁ, n.o., 6. decembra Mikuláš spolu s deťmi rozsvietil stromček na námestí. Atmosféru Vianoc vyčaria v Handlovej jej obyvatelia, primátor mesta, starostovia handlovskej doliny, športovci a nová kniha o Handlovej.


V Handlovej sa bude variť sedemnásť charitatívnych kapustníc  

Tradícia varenia charitatívnej handlovskej kapustnice má už hlboké trinásťročné vianočné korene na podujatí Handlovská kapustnica. Námestie sa v Handlovej zaplní v sobotu 9. decembra 2017. Tento rok sa zíde spolu pätnásť malých komunít variacich voňavú a chutnú kapustnicu, ktorá zohreje pri varení, predaji, jedení aj rozdávaní výťažku z predaja. Všetci, ktorí si kúpia kapustnicu od Farnosti Handlová, prispejú na opravu Kostola sv. Kataríny v Handlovej.

Výťažok zo všetkých ďalších chutných kapustníc poputuje do jedenástich rodín z handlovskej doliny, ktorých príjem je na hranici životného minima. Za výťažok z predaja kapustníc zamestnanci sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej nakúpia rodinám potraviny na tradičný vianočný stôl a osobne im ich doručia. 

Cena jednej porcie kapustnice je 1,5 eur. Varenie kapustníc sa začína od 7. hodine ráno. Kapustnice sa budú vydávať od 11:15 hod.

Prísť na Námestie baníkov sa oplatí aj kvôli hudobnému programu od 10. do 13. hodiny, tvorivým dielňam a hrám pre deti pod organizátorskou taktovkou TIK Handlová a sociálneho odd. MsÚ.

Na charitatívne účely sa budú variť tieto kapustnice: Kapustnica HANDIMEX – BYT spol. s r.o., Kapustnica 2018 - Monika Galbavá, People kapustnica, Rallye kapustnica, Kapustnica Archeďáci, Kapustnica Piváreň u Sojku, Kapustnica Ženy treba ľúbiť, Kapustnica Poniklec, Starostovská kapustnica, Kapustnica ZŠ Mierové námestie, Kapustnica Seniorko, Národniarska kapustnica, Banícka kapustnica, Sociálna kapustnica, Farská kapustnica, Dampácka kapustnica a Maďarská kapustnica rodiny Ovčiarikových.

Návštevou podujatia  Handlovská kapustnica 2017 môžete podporiť výrobcov rôznych ručných výrobkov, ktorých sa nahlásilo v tomto roku sedem. Podujatie bude venované po štvrtýkrát spomienke na bývalého starostu obce Lipník Ľudovíta Vojtku a tento rok aj na starostu obce Veľká Čausa Dušana Ďurdinu. Podujatie organizujú mesto Handlová, Združenie obcí handlovskej doliny a Dom kultúry mesta Handlová.

Pokiaľ bude počasie priať, deti majú priamo na Námestí baníkov pripravenú kopu snehu na šmýkanie.  

Beh – Handlovská kapustnica bude plná darčekov  

Beh – Handlovská kapustnica sa koná sa po druhýkrát v sobotu 9. decembra 2017. Počet registrovaných účastníkov stúpa každým dňom a je ich už viac ako 180. Organizátori ŠK ACHILLES Handlová o. z. a mesto Handlová majú pre športovcov za ich bežecké výkony pripravené originálne účastnícke medaile, kapustnicu, darčeky od partnerov podujatia a pekné strávenú sobotu.

Prezentácia súťažiacich je od 9:30 hod. Tento ročník odštartuje primátor mesta Rudolf Podoba a bude sa konať za účasti Milana Linkeša, legendy handlovského basketbalu a v súčasnosti nadšenca behu. Dĺžka tratí je 2,10 km, 4,2 km, 8,5 km, beží sa po mestských komunikáciách a v kategórii 2,10 km - deti od 0 do 15 rokov si môžu zabehnúť aj maminy s bábätkom v kočíku. Štartovné je pre účastníkov do 19 rokov zdarma.    

Pomoc zo sociálneho oddelenia mesta  

Ako každý rok sociálne oddelenie mesta k Vianociam roznáša po rodinách balíčky, ktoré robia z darovaných vecí. K tomu dostane každá mamička darovaciu poukážku v hodnote 10 alebo 20 eur na výber oblečenia a domácich potrieb v odevnej a nábytkovej banke. Na tieto poukážky si do konca januára 2018 kedykoľvek môžu prísť vybrať oblečenie pre deti aj pre seba, šálky, taniere, hrnce a pod.

Ceny v odevnej a nábytkovej banke sa pohybujú na symbolických cenách od 0,10 € do 1 €. Získané peniaze sú odovzdané do pokladne mesta a spätne použité na drobné opravy, čistiace a hygienické potreby pre údržbu priestorov banky. Terénni sociálni pracovníci  a zamestnanci sociálneho oddelenia poznajú, akú pomoc potrebujú rodiny z Handlovej. Tento rok využili ponuku o.z. Erika Karová z Banskej Bystrice, ktoré organizuje v predvianočný čas charitatívnu zbierku oblečenia, hračiek a knižiek pre ľudí v núdzi, krízové centrá, domy dôchodcov, a ľudí ktorí sa ocitli v zlej životnej situácii.

Piateho decembra si sociálne oddelenie prevzalo bohatú nádielku plnú detského, dámskeho a pánskeho  oblečenia, obuvi, kabeliek,  hračiek, obdržali detský bicykel, deky, záclony, obrusy a podobne, ktoré rozšírili vianočnú ponuku pre handlovské rodiny.   

Kniha o Handlovej pod vianočným stromčekom  

Už niekoľko rokov sa v Handlovej hovorí o novej knihe, Monografii mesta, ktoré vznikala v spolupráci obyvateľov mesta aj renomovaných odborníkov. Z technických príčin sa nepodarilo publikáciu odovzdať verejnosti na Mikuláša. Na vianočných pultoch by mala byť kniha od 19. decembra 2017 za cenu 25 eur a zakúpiť ju bude možné v TIK Handlová na Ul. SNP, Mestskej knižnici na Námestí baníkov a v predajni Eltop na Námestí Baníkov.

Do predaja pôjde 1500 výtlačkov. Kniha je plne ilustrovaná s fotografiami zo zbierok handlovských zberateľov, štátneho archívu, Handlovčanov, ktoré ešte neboli nikdy publikované. Monografia mesta Handlová na 270 stranách popisuje mesto od stredoveku po súčasnosť.   

K vianočnej nálade v Handlovej prispejú Koncerty ZUŠ Handlová pre verejnosť, ktoré sa budú konať 12. a 20. decembra vždy o 17. hodine v Dome kultúry mesta Handlová, Živý betlehem na námestí 18. decembra 2017 o 17. hodine a posledný deň v roku bude patriť Silvestru na námestí 31. decembra od 22. hodiny. 

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2017
Drevené kráľovstvo na Liptove
Jánska dolina privíta majstrov motorových píl. Tí budú od 14. do 16. septembra 2017 pred obľúbenou kolibou Strachanovka „vdychovať život“ kusom dreva.
viac
28.11.2017
Vianoce v Petržalke
Už v piatok sa na Námestí republiky otvárajú petržalské Vianočné trhy. Okrem toho, že si v stánkoch budete môcť pochutnať na tradičných vianočných dobrotách a kúpiť si aj malý suvenír či darček, na pódiu umocnia sviatočnú atmosféru vystúpenia skupín rôznych hudobných žánrov.
viac
29.11.2019
Mikulášsky jarmok, koncerty, trhy aj betlehem
Nádych Vianoc bude v Liptovskom Mikuláši citeľný už od prvého decembra. Dvanásty mesiac prinesie hrejivú atmosféru v podobe adventných koncertov, zvianočnievanie pocítime vďaka tradičnému jarmoku a v tesnom predvianočnom období organizuje radnica aj Vianočné trhy.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %