Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.02.2021 10:25

Fungovanie PPA ohrozuje miestny rozvoj na slovenskom vidieku


Ilustračná snímka.


Vyhlásenie Národnej siete miestnych akčných skupín (MAS) SR k vývoju v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.


Národná sieť miestnych akčných skupín SR, ktorá združuje 60 miestnych akčných skupín (MAS) z celého Slovenska, je znepokojená vývojom v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Na základe medializovaných informácií a najmä vlastných skúseností sme presvedčení, že PPA urýchlene potrebuje konsolidáciu v podobe zníženia miery byrokracie a personáneho posilnenia odborov venujúcich sa kontrole žiadostí.

Dlhodobo upozorňujeme na neúmerne dlhé lehoty kontrol predkladaných projektov, meškanie a zbytočnú byrokratizáciu jednotlivých procesov nad rámec európskej legislatívy. Ani po opakovaných požiadavkách na vedenie agentúry a ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa, žiaľ, situácia nezlepšuje. Medializované informácie o reálnej hrozbe zrušenia akreditácie agentúry a ďalšom neúspešnom pokuse vybrať nového generálneho riaditeľa agentúry vyvolávajú vo vidieckych komunitách na Slovensku veľké obavy.

Chceme v tejto súvislosti dôrazne pripomenúť, že Pôdohospodárska platobná agentúra zabezpečuje okrem vyplácania dôležitých priamych platieb pre poľnohospodárov aj financovanie projektov najmä pre samosprávy, podnikateľov, občianske združenia, cirkvi, urbariáty, vlastníkov lesov a v neposlednom rade tiež pre poľnohospodárske subjekty. Problémy spojené s ich neúmerne dlhou kontrolou a pomalým zazmluvňovaním žiadateľov vytvárajú riziko nedočerpania finančných prostriedkov, ktoré majú slúžť rozvoju vidieka. Z doteraz zverejnených informácií nie sú zrejmé dopady ani priamo na miestne akčné skupiny.

MAS implementujú projekty inovatívnou medódou LEADER, ktorá je povinnou súčasťou Programu rozvoja vidieka (PRV) na viac ako 80 % územia Slovenska. Realizácia prístupu LEADER mešká, čo spôsobuje najmä nepružnosť platobnej agentúry a personálne poddimenzované oddelenie kontroly. Ak nedôjde v krátkom čase k riešeniu týchto problémov, reálne hrozí nevyčerpanie časti financií, čím bude ohrozená aj realizácia celkového Programu rozvoja vidieka s alokáciou 1,55 mld. eur.

Súčasná kritická situácia a reálne skúsenosti pri implementácii programu LEADER vyvolávajú oprávnené obavy o ďalší rozvoj vidieckych oblastí, ktoré sú konfrontované veľkými investičnými dlhmi. Možnosť uchádzať sa o financie prostredníctvom miestnych akčných skupín býva pre mnohé samosprávy, združenia, či podnikateľov jedinou príležitosťou na modernizáciu, inováciu, udržanie výroby či rozvojové aktivity. Preto opätovne žiadame o urýchlené riešenie problémov v Pôdohospodárskej platobnej agentúre so zreteľom na zrýchlenie procesov, odstránenie zbytočnej byrokracie a zabezpečenie plynulého čerpania prostriedkov pre žiadateľov vidieckych komunít na Slovensku.

Autor: (Štefan ŠKULTÉTY, predseda Národnej siete miestnych akčných skupín SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
20.04.2021
NS MAS chce nové pravidlá pre budúce programové obdobie
Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR pripravila na 23. apríla online konferenciu Ako ďalej LEADER na Slovensku v rokoch 2021-2027.
viac
17.06.2021
Národná sieť MAS: Naliehavo potrebujeme zmenu
Miestne akčné skupiny sa nachádzajú v kritickej situácii. Pre zle nastavené podmienky nedokážu vyčerpať všetky financie v tomto programovom období, navyše v budúcom programovom období 2021-2027 to bude ešte horšie.
viac
25.01.2022
Čerpanie fondov na Slovensku ničí byrokracia
Prístup LEADER, ktorý je v iných krajinách EÚ úspešným programom na rozvoj vidieka, na Slovensku dlhodobo brzdia pretrvávajúce problémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %